İstanbul İli Su ürünleri İşleme Tesisleri Çalışanlarının Bazı Demografik Özelliklerinin İncelenmesi ve İşleme Tesislerinin Genel Yapısı


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri (Yl), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Leyla ATAMAN

Danışman: Emre Çağlak

Özet:

Bu çalışmada, İstanbul İlinde faaliyet gösteren su ürünleri işleme tesislerinde çalışanların sosyo-ekonomik yapıları incelenmiş, toplumsal ve ekonomik açıdan verilerinin ortaya koyulması amaçlanmış, işleme tesislerinin yapısal ve ekonomik yönden mevcut olan özelliklerinin incelenmesi, değerlendirilmesi, problemlerinin belirlenmesi, elde edilen sonuçlara göre bu işletmelerin nasıl daha iyi ve verimli hale getirilebilmesi için yapılması gerekenleri ortaya koymak amaçlanmıştır. İstanbul İl sınırları içinde yetiştiricilik, avlanma ve il dışından sağlanan su ürünlerinin işlenip değerlendirildiği 13 adet faal su ürünleri işleme tesisinin çalışmaya katılımı sağlanmıştır. 13 işletmenin 1 adeti çift kabuklu yumuşakça (Chamelea gallina, Rapana venosa) işleme tesisi, 6 adeti deniz/tatlı su balıkları ve kafadan bacaklılar işleme tesisi, 5 adeti deniz/tatlı su balıkları işleme tesisi ve 1 adet ıstakoz (Homarus gammarus) ithalatı yapan işleme tesisinden oluşmuştur. Çalışmada, tesis çalışanlarına yönelik yapılan anket formu ve işleme tesislerinin yapısına yönelik soruları içeren 2 ayrı anket formu kullanılarak uygulama gerçekleştirilmiştir. 175 çalışanla yapılan 24 sorudan oluşan anket formu ve 15 sorudan oluşan işletme yapısına yönelik anket formları doldurulup değerlendirilmiştir. Çalışanların %52,00’lik kısmını erkekler oluşturmaktadır. Çalışanların yaş grupları dağılımında, %34,29’luk oranla 31-40 yaş aralığı en yüksek oranı oluşturmuştur. Medeni durumları incelendiğinde %73,14 oranla evli oldukları belirlenmiştir. 13 adet işletmenin %31’inin ihracat izni olduğu tespit edilmiştir. Ankete katılan işletmelerin sadece %38’inin devlet desteği aldığı görülmüştür.