AİLE HEKİMLERİNDE PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DURUMU VE ETKİLİ FAKTÖRLER: RİZE İLİ ÖRNEĞİ


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Erdem MEMİŞ

Danışman: Cüneyt Ardıç

Özet:

Giriş: Aile hekimliği; tedavi edici sağlık hizmetlerinin yanında koruyucu, önleyici ve sağlığı geliştirici sağlık hizmetlerinin verildiği ve hastanın sağlık sistemine ilk temas noktasının oluşturulduğu sağlık sisteminin en temel noktalarından biri olan hekimlik uygulama alanıdır. Bu çalışmada bu hizmetlerin sunumunda kilit rolü olan aile hekimlerinin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin belirlenmesi ve ilişkili olabilecek faktörlerin saptanması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın evrenini; Rize ili aile sağlığı merkezlerinde çalışan aile hekimleri oluşturdu. Araştırma 1 Temmuz 2020-30 Eylül 2020 tarihleri arasında Rize ilindeki aile sağlığı merkezlerinde çalışan aile hekimlerinin kendi aile sağlığı merkezlerinde yapılmıştır. Kesitsel analitik tipteki bu çalışmada örneklem alınmadan, evrenin tamamına ulaşılması planlandı ve 101 aile hekiminden 92’si gönüllülük esasıyla çalışmaya dahil edilerek evrenin %91’ine ulaşıldı.  Psikolojik dayanıklılığın ölçülmesinde Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanıldı. Bu araştırmanın istatistik analizinde IBM SPSS Statistics 25 programı kullanılmıştır

Bulgular: Sağlıkta şiddete maruz kalmayan hekimlerin genel psikolojik dayanıklılık ortalama ölçek skoru (138,308) şiddete maruz kalan hekimlerin ortalama ölçek skorundan (126,595) istatistiki olarak önemli seviyede daha yüksekti (z=-2,495, p<0,05). Şiddete maruz kalmayan hekimlerin ortalama toplam ölçek skoru (138,308) sözlü şiddete maruz kalan hekimlerin ortalama toplam ölçek skorundan (127,430) istatistiki olarak önemli seviyede daha yüksekti (z=-2,406, p<0,05). Şiddet görmeyen hekimlerin ortalama toplam ölçek skoru (138,308) hem sözlü hem fiziksel  şiddet gören hekimlerin ortalama toplam ölçek skorundan (118,000) istatistiki olarak önemli seviyede daha yüksekti (z=-2,406, p<0,05). Ayrıca psikolojik dayanıklılık ölçek toplam skoru ile yıllık misafir sayısı arasında istatistiki olarak önemli negatif bir ilişki vardı (r=-0,162, p<0,05).

    Sonuç: Aile hekimlerinde psikolojik dayanıklılığı negatif yönde etkileyen en önemli faktör sağlıkta şiddet gerçeğidir. Ayrıca yıllık misafir hasta sayısının yüksekliği; kendi başına ve dolaylı olarak sağlıkta şiddete yol açması sebebiyle hekimlerdeki psikolojik dayanıklılığı negatif olarak etkilemiştir. Sağlıkta şiddetin engellenmesi için gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesi önerilir. Ayrıca ülkemizde aile hekimlerinin psikolojik dayanıklılığının araştırıldığı başka çalışma olmadığından bu konuda yeni çalışmaların yapılması da önerilir.