Vakum Paketlenerek Buzdolabında Depolanmış Gökkuşağı Alabalık (Oncorhyncus mykiss Walbaum, 1792) Filetolarının Kalitesine Çörek Otu (Nigella sativa L.) ve Yeşil Çay (Camellina sinensis L.) Ekstraktları İle Yağlarının Etkileri


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri (Yl), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Özgül Kılıç

Danışman: Emre Çağlak

Özet:

Bu çalışmada, çörek otu ve yeşilçay katkıları ile vakum paketlenen gökkuşağı alabalığı

(Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) filtolarında 16 günlük depolama süresince meydana

gelen kalite değişimleri incelenmiştir. Çalışma grupları kontrol grubu (KO),  % 10’luk çörek otu

destilasyonu (ÇOD), % 10’luk çörek otu yağı (ÇOY), % 10’luk yeşilçay destilasyonu (YÇD) ve

% 10’luk yeşilçay yağı (YÇY) olarak ayrılmış ve vakum paketlenerek +2±1 °C’de muhafaza

edilmiştir. ÇOD ve YÇD gruplarının besinsel içeriğinde önemli bir değişme görülmemiş, ÇOY

ve YÇY gruplarının % ham yağ miktarında önemli farklılıklar oluşmuştur. TVB-N miktarı KO,

YÇD ve YÇY gruplarında 11. gün, ÇOD ve ÇOY gruplarında 16. gün tüketilebilir sınır

değerlerini aşmıştır. Depolama süresince TBA 0,12-0,48 mg MA/kg, pH 6,34-6,03, su aktivitesi

0,9942-0,9863 değerleri arasında tespit edilmiştir. Tüm gruplarda depolama süresince L* değeri

yükselmiş, b* değeri düşmüş ve a* değeri belirli bir değişim göstermemiştir. Duyusal ve

mikrobiyolojik değerlendirmeler sonucunda ÇOD ve ÇOY grupları diğer gruplara göre daha

kaliteli bulunmuştur. ÇOD ve ÇOY gruplarının toplam bakteri ve koliform sayısı 16. gün sınır

değerleri aşmıştır. Bu çalışma sonucunda KO, YÇD ve YÇY gruplarının 11. günde, ÇOD ve

ÇOY gruplarının 16. günde kalite sınırlarını geçtikleri belirlenmiştir.