Elektro eğirme yöntemi ile üretilen nanoliflerden nanokompozit film üretimi ve balık sosunda aktif ambalaj materyali olarak kullanımı


Creative Commons License

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Su Ürünleri (Dr), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ESEN ALP ERBAY

Danışman: Emre Çağlak

Özet:

Bu çalışmada poli(ε-kaprolakton) dan elektrospinning yöntemi ile opak ve mekanik dayanımlılığı nispeten düşük nanolifler elde edilmiş ve bu nedenle ısıl işlem uygulanarak gıda ambalajına uygun şeffaf ve mekanik dayanımlılığı yüksek filmler üretilmiştir. Nanolif tabanlı filmlere elektrospinning esnasında zeolit ve SiO2 mikropartikülleri enkapsüle edilerek fonksiyonel özellik kazandırılmış ve aktif ambalaj materyali üretilmiştir. Zeolit ve SiO2 mikropartikülleri içeren poli(ε-kaprolakton) nanolif tabanlı filmlerin in vitro ortamda iki gıda patojeni Staphylococcus aureus ve S. Paratyphi A tarafından üretilen histamini tutma kabiliyetleri araştırılmıştır. Mekanik dayanımlılığı, termal kararlılığı ve histamin tutma kabiliyeti yüksek olan gruplarla model gıda denemesine geçilmiştir. Model gıda olarak balık sosu üretilmiştir. Balık sosu üretimi %25 NaCl + %75 KCl, %50 NaCl + %50 KCl ve %75 NaCl + %25 KCl tuz bileşimi ile istavrit balıkları içorganları çıkarılmadan toplam tuz oranı %20 olacak şekilde tuzlanarak ve 37 ºC’de 60 gün fermente edilerek yapılmıştır. PCL/ SiO2 %15 , PCL/ SiO2 %20 , PCL/zeolit %15  ve PCL/zeolit %20  ambalaj materyalleri ile balık sosları için temas ortamı hazırlanmıştır. Çalışma sonucunda, in vitro olarak PCL/ SiO2 %20 grubunun Staphylococcus aureus için histamin tutma kapasitesinin %79,06, Salmonella Paratyphi A için ise %55,51 olduğu, balık sosundan histamini uzaklaştırma kabiliyetinin ise en fazla %25NaCl+%75KCl tuz bileşiminde PCL/ SiO2 %20  örneklerinde (%91,62), en düşük %75NaCl+%25KCl tuz bileşiminde PCL/ SiO2 %20  örneklerinde (%82,96) meydana geldiği belirlenmiştir.