Biberde (Capsicum annuum L.) Kök Boğazı Yanıklığına (Phytophthora capsici) ve Patlıcan’da (Solanum melongena) Fusarium (Fusarium oxysporum f.sp. melongenae) Solgunluğuna karşı Dayanıklılığı Kontrol eden Genlerinin Haritalanması ve Moleküler Markırların Oluşturulması (104O398)


Mutlu N.(Yürütücü), Göçmen M., Boyacı H. F., İkten H., Polat İ., Devran Z., et al.

TÜBİTAK Projesi, 2005 - 2006

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Haziran 2005
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2006

Proje Özeti

Kök ve gövde çürüklüğü hastalığı olarak bilinen ve Phytophthora capsici Leonian patojeninin sebep olduğu hastalığa dayanıklı PBC-178 biber genotipinin ebeveyn olarak kullanıldığı tür içi biber popülasyonunda kantitatif karakter lokus (QTL) analizi yapılmıştır. QTL Cartographer 2.5 programı kullanılarak yedi linkage grubunda on adet QTL tespit edilmiş, bu QTL lerden bir tanesinin kök infeksiyonuna karşı dayanıklılığı, ve üç adet reseptivlik, üç adet dayanıklılığın teşviki (inducibilite) ve üç adet stabilite’ safhasındaki dayanıklılığı kontrol ettiği belirlenmiştir.

SRAP, RGA ve RAPD markır sistemlerini kullanarak patlıcan (Solanum melongena)’da Fusarium solgunluğuna karşı dayanıklılık sağlayan fomE geni moleküler olarak haritalanmıştır. fomE genine bağlı moleküler markır bulmak için, dayanıklı ve hassas ebeveynler 2316 primer kombinasyonu ile taranmış, polimorfik markırlar Fusarium solgunluna dayanıklılık açısından dağılım gösteren F2ve BC1F1 populasyonlarına ait DNA’lar da test edilmiştir. 2.6 cM aralığında üç markırın fomE genine bağlı olduğu belirlenmiştir. Bunlardan SRAP markırı Me8/Em5 ve SRAP-RGA markırı Em12/GLPL2 birbirine sıkıca bağlı ve fomE genine 1.2 cM mesafede, RAPD markırı H12 ise gene 2.6 cM uzaklıktadır. Dayanıklılık geni fomE ile Me8/Em5 ve Em12/GLPL2 markır’ları arasında 254 gamet içinden üç rekombinasyon tespit edilmiştir. Bulunan markırlar Fusarium’a dayanıklı patlıcan ıslahında MAS (markır yardımlı seleksiyon)’a geçişi sağlayabilecek, fomE geninin fiziksel haritalanması, diğer Solanaceae türleri ile sinteninin araştırılması ve fomE geninin klonlanmasının yolunu açabilecektir. Ayrıca markırlar fomE geninin hassas çeşitlere aktarılmasını hızlandırabilecektir