TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025
(a) özgün değeri: Çalışmanın İskoçya ve Türkiye özelinde özgün değeri olduğu iddia edilmektedir.
İskoçya açısından birden çok özgün değer söz konusudur;
1- Sağlık ve sosyal bakım hizmetlerinin bütüncül entegrasyonu İskoçya (2016 yılında) için oldukça yeni bir konudur. Bundan dolayı bu konuda oldukça sınırlı sayıda akademik çalışma mevcuttur.
2- Mevcut çalışmalarda ise politikalar yüzeysel olarak incelenmiş, “Sağlık ve Sosyal Bakım Entegrasyon Ortaklıkları’nın (HSCPs)” ve “Entegrasyon Ortak Kurulları’nın (IJBs)” çalışma sistemi ve hizmet sunumundaki etkisi gibi pek çok konu hakkında detaylı bir inceleme yapılmamıştır.
3- Ayrıca Entegrasyonun hem hizmet kalitesi hem de verimlilik-etkinlik açısından sonuçlarını inceleyen ampirik çalışmalara da literatürde karşılaşılmamıştır.
4- En önemlisi ise sağlık ve sosyal bakım hizmetlerin entegrasyonu ile Covid-19 süreci arasındaki ilişkiyi ya da etkileşimi ele alan herhangi bir çalışmaya literatürde rastlanmamıştır.
Türkiye açısından özgün değerine bakıldığında ise bilindiği gibi kurumlar arası koordinasyon ve işbirliği olsa da Türkiye’de sağlık ile sosyal hizmetleri tamamen ayrı otoritelerce yerine getirilmektedir. Dolayısıyla sağlık ve sosyal hizmetin entegrasyonu tamamıyla yeni bir konudur. Sağlık ve sosyal bakım hizmetlerinin (kırılgan grupların korunmasından sosyal yardımlara kadar geniş bir yelpazede) entegrasyonu hem kaynakların verimli kullanılmasını hem de kırılgan grupların kesintisiz ve uyumlu hizmet almasını sağlayacağından hizmet kalitesini ve memnuniyetini artıracaktır. Bundan dolayı, Türkiye’de henüz tartışılmasa da Covid-19 gibi salgınların ve doğal afetlerin tehdidi hem koordinasyon ihtiyacını hem de maliyetleri artıracağından belli bir zamandan sonra Türkiye’nin de bunu tartışacağı öngörülmektedir.
(b) yöntemi: Nitel bir araştırma olarak tasarlanan çalışmanın araştırma deseni, fenomenolojidir. Bu bağlamda birincil veri toplama yöntemi olarak yarı-yapılandırılmış derinlemesine mülâkat, ikincil veri toplama yöntemi olarak dokuman taraması ve gerektiğinde (verilerin doygunluğu/olgunluğu) nitel anket (açık uçlu soru) yöntemleri bir arada kullanılacaktır. Veri analizinde de betimsel içerik analizi yönteminin kullanılması planlanmaktadır.
(c) yönetimi: Alan araştırması İskoçya’daki 31 HSCPs bölgesinde gerçekleşecektir. Veri toplama aşamasına geçmeden önce literatür ve resmî belge incelemeleri neticesinde mülakat soruları ve mülakat yapılacak kişilerin olduğu kişi havuzu oluşturulacak ve etik izinlerin alınması için gerekli başvurular yapılacak. Etik kurullardan gelen bildirimlere göre mülakat sorularında ya da katılımcılarda gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Ardından katılımcılar 1. Grup (HSCPs Üst Yöneticileri), 2. Grup (Oy Hakkı Olan IJBs Üyeleri) ve 3. Grup (Oy Hakkı Olmayan IJBs Üyeleri) şeklinde gruplara ayrılacak ve sırasıyla mülakatlar gerçekleşecektir. Ardından 3 ayrı grubun sonuçları önce kendi içlerinde daha sonra ise karşılaştırmalı olarak incelenecektir.
(d) yaygın etkisi: Araştırma öncelikle rapor şeklinde hazırlanıp NHS Scotland ile İskoç ve Türk Hükümetlerine teslim edilecektir. Ardından araştırma sonuçlarının sempozyum bildirisi olarak sunulması ve geri dönüşlere göre araştırma makalesi olarak yayınlanması, daha sonra ise genişletilerek kitap olarak basılması amaçlanmaktadır.
(e) kariyer geliştirme potansiyeli: Prof. Cairney’in ve planlanan araştırmanın; kanıt temelli kamu politikası alanında yeteneklerimi geliştireceği, uluslararası network oluşturmama yardımcı olacağı, idarî reformlar dışında sağlık gibi yeni alanlarda kamu politikası analizleri yapmamı sağlayacağı ve uluslararası düzeyde prestijli yayınlar yapabilmem için gerekli olan altyapıyı sağlayacağı söylenebilir.
(f) araştırmanın yurt
dışında ilgili kurumda yapılma gerekçesi: Araştırmanın Stirling’te yapılmasının en büyük
nedeni Prof. Cairney’in Stirling Üniversitesi’nde çalışmasıdır. Prof. Cairney,
siyaset bilimi, kanıt temelli kamu politikası ve sağlık politikalarında
uluslararası düzeyde yayınları ve projeleri olan bir akademisyendir. Prof.
Cairney’in, Google Scholar’a göre toplam atıf sayısı 12767, h-indeksi 56, i-10
indeksi ise 119’dir. Araştırmanın Stirling’te yapılmasının ikinci nedeni ise
sağlık ve sosyal hizmet entegrasyonunu gerçekleştiren en yeni ülkenin Birleşik
Krallık olmasıdır.