Yerel Medyanın Uluslararası Gelismeleri Haberlestirme Egilimi: Rize ve Trabzon Örnekleri


Tabak H.

TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2024
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2025

Proje Özeti

Bu proje Rize ve Trabzon illerindeki yerel gazete ve bağımsız haber sitelerinin dış politika ve uluslararası gelişmeleri haberleştirme eğilimlerini araştırmak amacıyla hazırlanmıştır. Projenin sorunsalını, yerel medyanın ‘yereli neyin ilgilendirdiği’ hususundaki, ihtilaflı da olsa, temsili karar verme yetkisi (eşik denetçiliği, gatekeeper) oluşturmaktadır. Yani, her ne kadar günümüzde şehirlerdeki insanların temel haber kaynakları ulusal basın organları olsa da, yerel medya yereli neyin ilgilendirdiğine ilişkin temsiller üreten, bazı gelişmeleri haberleştiren, bazılarını ise yereli ilgilendirmediği gerekçesiyle haber kapsamına almayan bir konumda durmaktadır. Tam da bu noktada, yerel medyanın uluslararası ve dış politikaya ilişkin haber yapma eğilimlerinin araştırılması, ‘yereli neyin ilgilendirdiği’ ve bu ‘ilginin (relevance) nasıl inşa edildiği’ sorusuna cevap vermek açısından elzemdir.

Buradan hareketle bu proje kapsamında vaka incelemesi olarak Rize ve Trabzon’daki yerel medya kuruluşlarının uluslararası ve dış politikaya ilişkin haber yapma eğilimleri araştırılacak, ilgili illeri ‘neyin ilgilendirdiği’ne yönelik yerel anlayışlar ortaya çıkartılmaya çalışılacaktır.

Projede veri toplama yöntemi iki aşamadan oluşmaktadır. İlk olarak, yerel medya araçlarının arşivlerine erişilerek uluslararası gelişmeleri haberleştirmelerine ilişkin bir derlem oluşturulacaktır. İkinci olaraksa yerel gazetecilerle (yerel medya çalışanlarıyla) uluslararası ve dış politikaya ilişkin konuları haberleştirme tercihlerini güdüleyen süreçlerin ne olduklarını ortaya çıkartıcı yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilecektir. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılacaktır.

Projenin, sıklıkla ulusal medya araçları üzerinden yürütülen ‘ülkeyi neyin ilgilendirdiği’ sorusuna, Karadeniz bölgesindeki iki şehir özelinde yürütülecek saha çalışmasıyla, mikro düzeyde cevap sunması, bu kapsamda ilgi’ye (relevance) ilişkin temsillerin nasıl üretildiğinin anlaşılmasına katkı sunması beklenmektedir.