Patlıcangil Ürünlerinin Fenotiplerinin, Genomlarının ve Genetik Kaynaklarının Bağlantılandırılması-Linking genetic resources, genomes and phenotypes of Solanaceous crops (G2P-SOL/677379)


Giuliano G.(Yürütücü), Boyacı H. F., Ünlü A., Kabaş A., Özalp R., Çelik İ., et al.

UFUK 2020 Projesi, 2016 - 2021

  • Proje Türü: UFUK 2020 Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2016
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2021

Proje Özeti

Patates, domates, biber ve patlıcan Avrupa’da üretilen bahçe bitkilerinin %66’sını kapsamakta olup, patates tek başına dünyada 800 milyondan fazla insanın tükettiği bir üründür. Bu dört ürün Solanaceae ailesine ait olmakla birlikte, biyoçeşitlilik merkezleri domates ve patatesin Güney Amerika, biberin Orta Amerika, patlıcanın ise Güneydoğu Asya ve Afrika’dır. Bunların zamanla Avrupa’ya taşınması genetik çeşitliliğin azalmasına, iklim ve diğer zararlılara karşı hassasiyetini artmasına neden olmuştur. 19. Yüzyılda İrlanda’da Phytophthora infestans patojeni nedeniyle görülen “büyük patates kıtlığı” bu tür duyarlılıklar nedeniyle görülen trajik örneklerden birisidir.

HORIZON2020- (H2020-SFS-2015-2- Sürdürülebilir Gıda Güvenliği Çağrısı) kapsamında Avrupa Birliği tarafından fonlanan G2P-SOL projesi, 4 kıtadan 19’u tam üye ve 20 ortak olmak üzere bir araya gelen gruplardan oluşan küresel bir birliktelik projesidir. Proje, AB Ufuk 2020 kapsamında 6,9 milyon € bütçe ile desteklenmiş ve Mart 2016-Aralık 2021 tarihleri arasında yürütülmüştür. Değişen çevre koşulları ve yeni zararlılar karşısında sürdürülebilir tarım için bu dört ürünün genetik kaynakların anlaşılması ve kullanılması anahtar rol oynamaktadır. Kamuya açık olan genetik kaynaklar hakkındaki bilgi eksiklikleri ve farklı koleksiyonlarda oluşan duplikasyonlar, bu materyallerden yararlanmayı engellemektedir. G2P-SOL, Solanaceae familyasının dört ana ürünü olan patates, domates, biber ve patlıcanın yer aldığı Avrupa ve Uluslararası gen kaynak depoları ile genom, fenotipleme ve ıslahı çalışmalarında faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşlardan oluşan büyük bir araştırma ittifakıdır. Bu konsorsiyum içinde 80.000'in üzerinde genotip bir araya getirilmiştir. G2P-SOL ilk olarak dünyadaki gen bankalarında bulunan materyaller için “genetik özelliklerini içeren bir kopya” oluşturmuş ve mevcut genetik kaynaklar ile duplikasyonları da kapsayan bir katalog hazırlanmıştır. Bu geniş koleksiyondan her ürünü temsil edecek şekilde kültür ve yabani genotipleri içeren 400’ün ürerinde aksesyondan çekirdek koleksiyonları oluşturulmuştur. Bu koleksiyonlar genotipleme/yeniden dizileme ve fenotipik karakterizasyona (tarımsal/kalite özellikleri, metabolomik, biyotik ve abiyotik streslere tolerans) tabi tutulmuşlarıdır. Veriler GWAS analizi için kullanılmış ve incelenen özellikleri kontrol eden yeni lokuslar tanımlanmıştır. Bu bilgiler son kullanıcılara (bilim insanları, ıslahçılar, üreticiler vb.) yönelik hazırlanan bir platformda toplanmıştır (G2P-SOL-gateway). G2P-SOL projesi ile tüm bu genetik materyaller detaylı olarak karakterize edildiğinden genetik çeşitliliğin en etkin bir şekilde korunması sağlanmıştır.