Akbulut M. (Yürütücü)
Teknopark, 2024 - 2026
Ülkemizde yerel meyve ve
sebzelerin taze, kurutulmuş vb. farklı ürünlerine olan tüketici ilgisi her
geçen gün artmaktadır. Proje kapsamında uygun tekniklerle yetiştirilen yerel meyve
ve sebzelerin kurutulmuş ürünlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Elde edilecek ürünlerin markalaşma vb.
işlemleri yerine getirilebilecek olup, dijital pazarlama ile ihracata yönelik ürünlerin de geliştirilmesi
amaçlanmaktadır. Bu proje kapsamında yörede bulunan meyvelere göre kurutma parametreleri yürütülecek çalışmalar ile ortaya
konularak geliştirilecektir. Meyvelerin ve sebzelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı (el refraktometresi),
titre edilebilir asitlik (digital büret ile), % nem oranı (etüv, digital terazi), nişasta oranı (iyotlu potasyum iyodür
çözeltisi ile), meyve suyu miktarı (ölçü silindiri ile), irilik ve çap (kumpas, kalibre kartı) gibi değerler kurutma öncesi ve
sonrasında alınarak ölçümler yapılacaktır. Elde edilen ürünler ambalajlanarak yüzyüze ve internet üzerinden digital
olarak pazarlanması yapılacaktır.