Yerel Meyve ve Sebzelerin Kurutularak Ürünlerin Geliştirilme ve Dijital Pazarlanması


Akbulut M. (Yürütücü)

Teknopark, 2024 - 2026

  • Proje Türü: Teknopark
  • Başlama Tarihi: Eylül 2024
  • Bitiş Tarihi: Mart 2026

Proje Özeti

Ülkemizde yerel meyve ve sebzelerin taze, kurutulmuş vb. farklı ürünlerine olan tüketici ilgisi her geçen gün artmaktadır. Proje kapsamında uygun tekniklerle yetiştirilen yerel meyve ve sebzelerin kurutulmuş ürünlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Elde edilecek ürünlerin markalaşma vb. işlemleri yerine getirilebilecek olup, dijital pazarlama ile ihracata yönelik ürünlerin de geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu proje kapsamında yörede bulunan meyvelere göre kurutma parametreleri yürütülecek çalışmalar ile ortaya konularak geliştirilecektir. Meyvelerin ve sebzelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı (el refraktometresi), titre edilebilir asitlik (digital büret ile), % nem oranı (etüv, digital terazi), nişasta oranı (iyotlu potasyum iyodür çözeltisi ile), meyve suyu miktarı (ölçü silindiri ile), irilik ve çap (kumpas, kalibre kartı) gibi değerler kurutma öncesi ve sonrasında alınarak ölçümler yapılacaktır. Elde edilen ürünler ambalajlanarak yüzyüze ve internet üzerinden digital olarak pazarlanması yapılacaktır.