Rize'de Organik Çay Üretiminin Kültürel Ekonomi-Politiği: Engeller ve Fırsatlar


Subaşi E. (Yürütücü), Usta Y., Durmaz İ. Y.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2025 - 2026

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2025
  • Bitiş Tarihi: Mart 2026

Proje Özeti

Rize’de Organik Çay Üretiminin Kültürel Ekonomi Politiği: Engeller ve Fırsatlar” başlıklı proje Türkiye’nin önemli tarım ürünlerinden biri olan çayın, Rize bölgesindeki organik üretiminin kültürel, ekonomik ve politik boyutlarını disiplinlerötesi bir yaklaşımla incelemektedir. Projenin amacı önümüzdeki beş yıl içinde toplam çay üretimi içindeki organik çay üretim oranının %5 artırılmasıdır. Araştırma sorusu şudur: Rize’deki çay üreticilerinin organik çay tarımına geçişini etkileyen kültürel ve ekonomi-politik faktörler nelerdir ve bu faktörler göz önünde bulundurularak organik çay tarımının yaygınlaştırılması için hangi stratejiler geliştirilebilir? Proje, organik çay üretiminin sadece teknik bir konu olmadığını, aynı zamanda yerel kültürle derin bağları olan, ekonomik aktörler arasında karmaşık ilişkiler barındıran ve politik kararlardan etkilenen bir olgu olduğunu varsaymaktadır. Bu bağlamda proje, Rize’nin özgün çay kültürünün organik üretime etkilerini, organik çay sektöründeki farklı aktörler (Devlet (ÇAYKUR), küçük üretici ve özel sektör) arasındaki ilişkileri, güç dengelerini ve etkileşimleri derinlemesine analiz etmeyi amaçlamaktadır. Projede, yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler, katılımcı gözlem ve belge incelemesi gibi nitel araştırma yöntemleri kullanılacaktır. Projenin özgün değeri, organik çay üretimini kültürel ekonomi politik bir perspektiften ele alması, yerel kültüre odaklanması ve aktörler arası ilişkileri derinlemesine incelemesinden kaynaklanmaktadır. Projenin beklenen sonuçları arasında, organik çay sektörünün mevcut durumunun kapsamlı bir analizinin sunulması, sektördeki aktörler arasındaki ilişkilerin ve güç dengelerinin ortaya konulması, sürdürülebilir bir organik çay sektörü için politika önerilerinin geliştirilmesi ve bu alandaki bilgi birikimine katkı sağlanması yer almaktadır. Bu proje, organik çay üretiminin sürdürülebilirliği ve bölgesel kalkınma açısından önemli çıktılar sunmayı hedeflemektedir.