Patlıcanda Türlerarası Melezleme ile Tuz ve Kuraklık Streslerine Tolerant Hatların Geliştirilmesi


Cebeci E.(Yürütücü), Boyacı H. F., Kıran ., Ellialtıoğlu Ş. Ş., Öktüren Asri F., Ata A.

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2020 - 2024

  • Proje Türü: TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2020
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2024

Proje Özeti

Küresel ısınmanın etkisiyle artan kuraklık, sel, toprak tuzlulaşması gibi faktörler tüm bitki türlerinde olduğu gibi, patlıcan üretimini de olumsuz yönde etkilemektedir. Patlıcanın kültür formlarının çoğu birçok abiyotik ve biyotik stres faktörlerine karşı oldukça hassastır. Abiyotik stresler, diğer bazı sebze türlerinde olduğu gibi patlıcanda da önemli verim ve kalite kayıplarına sebep olmaktadır. Patlıcanın bazı yabani akrabalarında, tuz ve kuraklığa karşı toleransı mevcuttur. Bu proje ile literatürde tuza ve kuraklığa tolerant olarak bildirilen S. macrocarpon, S. incanum, S. linneanum türleriyle Solanum melongena’nın melezlenmesinden elde edilen popülasyonlar kullanılarak, tuzluluk ve kuraklık streslerine karşı tolerant elit ıslah hatlarının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmadan elde edilen tolerant bireylerin klasik yöntemlerle kademe ilerletilmesi yapılacak aynı zamanda anter kültürü yöntemi ile saf hatlar geliştirilecektir. Geliştirilecek saf hatlar hem kültür çeşidi hem de anaç geliştirmede ebeveyn materyal olarak kullanılabilecektir. Proje kapsamında elde edilecek olan tolerant materyaller, abiyotik streslerin yoğun etkisinin olduğu alanlarda patlıcan üretiminin sürdürülebilmesi için önemli bir kaynak olacaktır.