Çay ve Fındık Üretiminde Etken Zararlıların Erken Hasar Tespit Sisteminin Görüntü işleme ve Derin Öğrenme Modelleri Kullanılarak Geliştirilmesi ve Verimliliğinin Analizi


Tören M. (Yürütücü), İslam A., Çoğalmış K. N., Beriş F. Ş., Akıner M. M.

TÜBİTAK Projesi, 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı, 2025 - 2028

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2025
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2028

Proje Özeti

Karadeniz Bölgesinin başka bölgelerde yoğun olarak yetiştirilemeyen ve ekonomik anlamda oldukça önemli olan iki stratejik ürünü fındık ve çaydır. Son yıllarda birçok bölgede olduğu gibi iklim değişikliğinin etkileri bölgemizde de hissedilmeye başlanmış ve özellikle fındık ve çayda bazı zararlıların popülasyonu artarak bölgemizde önemli ürün kayıplarına neden olmuştur. Özellikle birçok fındık üreticisi fındığı bahçeden bile toplayamamıştır.

Bu sorunlara bir çözüm üretmek için planlanan projede, Ülkemizin tarımsal teknolojilerinde gelişimi destekler nitelikte Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çay, fındık üretimi sırasında tarımsal zararlıları tespit etmek için mikro lens kamera ve dron tabanlı görüntü işleme, You Only Look Once (YOLOv11) ve Generative Adversarial Networks (GAN) algoritmalarını içeren yapay zeka destekli derin öğrenme araçlarını kullanarak, hem tarımsal üretimde erken tespit hem de verim kaybını minimize etme amacı taşır. Literatürde tarımsal zararlıların gerçek zamanlı tespitine yönelik sınırlı çalışmaların olduğu bu alanda, proje önemli bir yenilik ve metodolojik katkı sunmaktadır. Zararlılar küçük boyutlarda olduğundan, ilk olarak görüntülerin işlenmesinde GAN ve alt modelleri destekli sentetik model kullanılarak, zararlı tespiti için gerekli veri üretimi, veri iyileştirilmesi ve görüntü çözünürlük artırımları ile de tespit doğruluğu artırılacaktır.

Projede görüntü işleme alnındaki güncel sürüm olan YOLOv11 algoritmasıyla derin öğrenme yöntemleri kullanılarak ise konvolüsyonel sinir ağı (CNN) ile bitkilerde eklem bacaklıların (akar ve böceklerin) sebep olduğu zarar tespit edilerek hasarın yayılma oranı belirlenecektir. Deneysel çalışmalarla yapılan veri tespit sistemlerinin performansının derin öğrenme modelleri sayesinde %96-98 aralığına kadar yükseltmesi hedeflenmektedir. Tespit edilen zararlı yoğunlukları ve yayılım oran haritaları, verim kayıplarını azaltmak için alınan tedbirleri, geliştirilecek uygulamaları ve ekonomik etkileri belirlemek için kullanılacaktır.

Proje, disiplinler arası bir yaklaşımla gerçekleştirilecektir. Tarımsal ürünlerde üretimsel hasarlara ve verim kaybına neden olan zararlılarla ilgili yetkin ve yeterli çalışma gerçekleştiren biyoloji uzmanları, tarla bitkileri alanında uzman ziraat bilimciler, yapay zeka alanında çalışmalar yapan bilgisayar mühendisi araştırmacıları ve hem dron operatörlüğü hem de yapay zekada elektrik-elektronik süreçleri entegre uygulayabilen araştırmacılar, proje yönetiminde aktif rol alacaktır. Arazi çalışmaları, görüntü işleme için gerekli görüntüleme süreçleri, yapay zeka model geliştirme ve doğrulama aşamaları, düzenli raporlarla izlenip optimize edilecektir. Ayrıca, tarım üreticileriyle ve tarımsal üretimde etkin rolü olan kuruluşların uzmanları ile yakın iş birliği yapılarak, elde edilen verilerin saha uygulamalarına entegre edilmesi sağlanacaktır.

Proje, tarımsal üreticilere zararlıların erken tespitine yönelik yenilikçi dijital çözümler sunarak, verim artışını ve ekonomik kayıpların azaltılmasını sağlayacaktır. Geliştirilen yenilikçi ve yerli teknolojiler, hem bölgesel tarımsal verimliliği artıracak hem de Ülkemizin tarımsal ihracat potansiyelini güçlendirerek ulusal ekonomiye uzun vadeli katkılar sağlayacaktır.

Proje çıktıları, ulusal ve uluslararası tarım teknolojileri literatürüne katkıda bulunacak, ayrıca tarımda dijitalleşme sürecini hızlandıracaktır. Bu çıktılar hem endüstriyel alanda katkılar sağlarken elde edilen veri setleri ile yapılacak akademik çalışmalar literatürde de kalitesi yüksek çıktılara dönüştürülecektir. Ayrıca geliştirilecek yazılımın sektörde yer edinmesi ve farklı alanlara uygulanma potansiyeli bulunmaktadır.