Yılmaz A. (Yürütücü), Mataracı Karakaş S., Huylu B.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2024 - 2025
Dünya genelinde giderek yaygınlaşmakta olan non alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD), karmaşık
patogenezi ve onaylanmış tedavilerin olmaması nedeniyle büyük bir sorundur. Beslenme alışkanlıkları ile
çevresel ve genetik faktörlerin neden olduğu insülin direnci gelişimi, adiposit proliferasyonu, obezite,
bağırsak mikrobiyomunda değişiklikler, lipotoksisite, oksidatif stres gibi durumlar hastalığın ortaya
çıkmasına yol açar. Beyaz çay çeşitli hastalıklara yönelik tıbbi amaçlı tüketilen ve en yüksek düzeyde
antioksidan içeren çay çeşidi olarak bilinmektedir. Beyaz çayın NAFLD modeli üzerine etkisini araştıran
çalışma sayısı oldukça azdır, bu çalışmalarda ise genellikle Çin’de yetiştirilen beyaz çay örnekleri
kullanılmıştır.
Çalışmamızda, yüksek yağ ve şeker içerikli diyetle sıçanlarda karaciğer yağlanması oluşturularak, Rize
bölgesinde yetiştirilen beyaz çayın ve içeriğindeki baskın kateşin olan EGCG’nin NAFLD üzerindeki
etkileri araştırılacaktır. Çalışmamızda Sprague-Dawley cinsi erkek sıçanlar kullanılacak; kontrol, NAFLD,
NAFLD+Beyaz Çay ve NAFLD+EGCG olmak üzere 4 grup oluşturulacaktır. Çalışma sonunda
biyokimyasal ve histopatolojik değerlendirmeler yapılarak beyaz çay ve EGCG tüketiminin NAFLD’ye
karşı tedavi edici etkisi değerlendirilecek ve kıyaslanacaktır. Ülkemizde yetiştirilen beyaz çayın hastalık
üzerindeki potansiyel olumlu etkisini gösterdiğimizde beyaz çay, hastalıkla mücadelede alternatif bir yol
olacaktır. Ayrıca, beyaz çaya olan ilginin artması, çayın ticari değerinin artması ve ülke ekonomisine
katkı sağlanacaktır