Diyetle Oluşturulan Non Alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı Hayvan Modelinde Beyaz Çayın Etkisi


Yılmaz A. (Yürütücü), Mataracı Karakaş S., Huylu B.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2024 - 2025

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2024
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2025

Proje Özeti

Dünya genelinde giderek yaygınlaşmakta olan non alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD), karmaşık patogenezi ve onaylanmış tedavilerin olmaması nedeniyle büyük bir sorundur. Beslenme alışkanlıkları ile çevresel ve genetik faktörlerin neden olduğu insülin direnci gelişimi, adiposit proliferasyonu, obezite, bağırsak mikrobiyomunda değişiklikler, lipotoksisite, oksidatif stres gibi durumlar hastalığın ortaya çıkmasına yol açar. Beyaz çay çeşitli hastalıklara yönelik tıbbi amaçlı tüketilen ve en yüksek düzeyde antioksidan içeren çay çeşidi olarak bilinmektedir. Beyaz çayın NAFLD modeli üzerine etkisini araştıran çalışma sayısı oldukça azdır, bu çalışmalarda ise genellikle Çin’de yetiştirilen beyaz çay örnekleri kullanılmıştır. Çalışmamızda, yüksek yağ ve şeker içerikli diyetle sıçanlarda karaciğer yağlanması oluşturularak, Rize bölgesinde yetiştirilen beyaz çayın ve içeriğindeki baskın kateşin olan EGCG’nin NAFLD üzerindeki etkileri araştırılacaktır. Çalışmamızda Sprague-Dawley cinsi erkek sıçanlar kullanılacak; kontrol, NAFLD, NAFLD+Beyaz Çay ve NAFLD+EGCG olmak üzere 4 grup oluşturulacaktır. Çalışma sonunda biyokimyasal ve histopatolojik değerlendirmeler yapılarak beyaz çay ve EGCG tüketiminin NAFLD’ye karşı tedavi edici etkisi değerlendirilecek ve kıyaslanacaktır. Ülkemizde yetiştirilen beyaz çayın hastalık üzerindeki potansiyel olumlu etkisini gösterdiğimizde beyaz çay, hastalıkla mücadelede alternatif bir yol olacaktır. Ayrıca, beyaz çaya olan ilginin artması, çayın ticari değerinin artması ve ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır