Effect of white tea in experimental breast cancer model


Karakaş S., Mercantepe T., Yılmaz A. (Executive), Topçu A.

Project Supported by Higher Education Institutions, 2022 - 2024

  • Project Type: Project Supported by Higher Education Institutions
  • Begin Date: March 2022
  • End Date: March 2024

Project Abstract

Dünyada en yüksek morbidite ve mortaliteye sahip kanser türlerinden biri olan meme kanserinin, klasik tedavi yöntemlerinin maliyetlerinin yüksekliği, kemoterapi sonucu oluşabilecek yan etkiler, tedavideki etkilerin yetersizliği nedeniyle çalışmalar bitkisel ajanlar üzerine yoğunlaşmıştır.
Beyaz çay (BÇ), uzun yıllardır tıbbi içecek olarak kullanılan özel bir çaydır. Son yıllarda çayın antikanser etkisi çok fazla dikkat çekmiştir. Yeşil çay yüksek oranda kateşin ve diğer polifenolik bileşenleri içerdiğinden siyah çaydan daha güçlü antikanserojenik etkiye sahiptir, beyaz çay bu bileşenleri diğer çaylardan daha yüksek oranda bulundurduğundan kanserle mücadelede daha güçlü etkilere sahiptir.
Modern tıbbın amacı kanseri oluştuktan sonra tedavi etmektense, ortaya çıkmadan engellemektir. Bu bağlamda, günlük hayatta kullanılabileceğimiz BÇ meme kanserini önlemede ne kadar etkilidir? sorusundan yola çıkarak yapılan literatür değerlendirmesinde beyaz çayın in vivo yapılan meme kanseri üzerine antikanser aktivitesinin henüz incelenmemiş olduğu belirlenmiştir. Bitkilerin sağlığa faydaları, antioksidan aktiviteleriyle doğrudan ilişkili olduğundan antioksidan aktivitesi daha fazla olan beyaz çayın kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemede diğer çaylardan daha fazla etkinlik göstereceğini düşünerek MNU ile intraduktal olarak indüklenmiş sıçan meme kanseri modelinde beyaz çayın kemopreventif etkilerininin araştırılması planlanmıştır.
Sprague-Dawley cinsi sıçanlar, kontrol, MNU, MNU+Taxol, MNU+düşük doz BÇ ve MNU+yüksek doz BÇ olarak 5 gruba ayrılacak ve çalışma sonunda biyokimyasal ve histopatolojik değerlendirmeler yapılarak BÇ tüketiminin meme kanserine karşı kemopreventif rolü değerlendirilerek, tüm dünyada ve ülkemizde önemli bir sağlık problemi olan meme kanseri insidansının düşmesine katkı sağlamayı ve BÇ tüketiminin arttırılması hedeflenmektedir. Ayrıca beyaz çay tüketiminin potansiyel sağlık yararlarını gösterdiğimizde, beyaz çayı tanıtmak, tüketimini artırmak, yetiştiği bölgeye ve ülke ekonomisine de katkı sağlayacaktır.