Temiz Deniz, Temiz Dünya!


Demirbaş A. (Yürütücü), Oral M., Baytaşoğlu H.

TÜBİTAK Projesi, 2019 - 2020

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2019
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2020

Proje Özeti

Deniz kirliliği; kimyasal, endüstiyel, tarımsal ve insansal kaynaklı evsel atıkların denizlere dökülmesi veya karışması ile oluşan bir çeşit çevre kirliliği olarak tanımlanabilir. Tüm bu atıklar deniz canlılarının dokularının, biyokimyalarının, davranışlarının ve üremelerinin değişikliğine neden olduğu gibi gelişimlerini de durdurabilmektedir. Bu döngüde dolaylı yönden insanlarda yerini alarak ihtiyaçlarını karşıladıkları temel besin kaynaklarından zarar görebilmektedir. 

Deniz kirliliğinden doğan zararları minimalize etmek ve denizlerimizin korunması için öncelikle çevresine duyarlı, bilinçli bir toplum yetiştirmemiz gerekmektedir. Bu amaçla, deniz ve deniz biyoçeşitliliğinin korunmasına öncülük edebilecek ve gelecek nesillerimizi oluşturacak Rize ili sınırlarında öğrenim gören 20 kişilik lise ve dengi okulların 9. sınıf öğrencilerinin katılımıyla iki ayrı etkinlik döneminde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından “Denizi kirletme, zehir yeme!” adlı projenin gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda katılımcılar; denizlerimiz ve denizlerimizdeki kirlilik oranları, deniz kirliliğine neden olan faktörler, alınması gereken önlemler, deniz biyoçeşitliliği ve deniz kirliliğinden canlıların nasıl etkilendikleri hakkında bilgilendirilecektir. 


Proje kapsamında etkinliklerin; çeşitli görsel, işitsel aktivitelerle, saha çalışmaları ve laboratuvar çalışmalarıyla gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bilgilerin daha faydalı ve akılda kalıcı olmasını sağlamak, genç neslin farkındalığının artırılması hedef alınarak öğrencilerin ilgilerini çekecek etkinliklerle bilimi eğlenerek keşfetmeleri sağlanacaktır. Bu bağlamda, gözlem yapmak ve problemin şiddetini anlamaya yönelik denizdeki kirli alanlardan atıklar toplanacak ve değerlendirilecektir. Bununla birlikte ambalaj atıklarının nasıl değerlendirildiğini gözlemleme adına geri dönüşüm tesisi gezilecektir. Denizdeki gemi gezisi sonucu elde edilen su örnekleri analiz edilecek ve deniz kenarından toplanan atıklarla laboratuvar ve atölye çalışmaları yapılacaktır. Ayrıca hedef kitlenin, eğitim öncesinde ve sonrasında sucul ekosistem hakkında mevcut bakış açılarını belirlemek ve eğitim sonunda edindikleri kazanımları tespit etmek amacıyla ön test ve son test uygulamaları yapılacaktır. Proje sonunda söz konusu çıktıların, katılımcılara doğayı anlama ve deniz kirliliğini önleyici payımıza düşeni yerine getirme adına farkındalık oluşturacağı ve genç katılımcıların görüş ve bilgilerini çevresine aktarması açısından toplumumuza önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.