TAOMS 31. Uluslararası Bilimsel Kongresi, Muğla, Turkey, 9 - 13 October 2024, pp.54
Amaç: Diş çekimi sonrası vakaların %1-10'unda görülen en yaygın komplikasyonlardan biri olan alveoler osteitis (AO), çekim soketindeki pıhtının oluşumunun bozulmasıyla meydana gelir. Bu çalışma, çekim sonrası AO gelişimi üzerinde emilebilir jelatin sünger, klorheksidin jel ve traneksamik asit ajanlarının kullanım etkilerinin değerlendirilmesi amaçlamaktadır.
Yöntemler: Mart ve Ekim 2023 tarihleri arasında, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda, çekim endikasyonu olan 98 sağlıklı hastanın (ortalama yaş: 38, aralık: 19-62) dişleri çekildi. 113 çekim soketi (85 molar ve 28 premolar) Absorbe Edilebilen Jelatin Sünger(AEJS), Klorheksidin jel ile AEJS ve traneksamik asit ile AEJS yerleştirilmesine göre rastgele dağıtılarak tedavi edilmiştir. Ağrı ve ödem seviyeleri, hastalar tarafından 0'dan 10'a kadar olan görsel analog skala (VAS) kullanılarak 3. ve 7. günlerde hasta formlarına not edildi. Çekim sonrasında, diş soketlerine 3 farklı dental ajan yerleştirilerek prospektif olarak alveolit oluşumu önlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın istatistiksel analizleri SPSS yazılım paketi kullanılarak yapılmıştır.
Bulgular: 113 diş çekiminden 12'sinde (%10,6) alveolit gözlendi. 7. günde ağrı ve ödem skorları absorbe edilebilen jelatin sünger grubunda anlamlı olarak azaldı (p<0.05). Klorheksidin grubunda 7. gündeki ağrı skoru, traneksamik asit grubunda 7. gündeki ödem skoru anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0.05).
Sonuç: Çekim soketlerine yerleştirilen ajanlar sayesinde AO insidansı azaltılabilir ve hastaların çekim sonrası yaşadığı ağrı önlenebilir.
Anahtar Kelimeler: alveoler osteitis, klorheksidin jel, traneksamik asit