Akılcı olmayan inançlar ve savunma mekanizmaları bağlamında bir söylem analizi: Bahar dizisi örneği


Creative Commons License

Avşar V., Pamaç S.

25. Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi, Ankara, Türkiye, 16 - 19 Mayıs 2024, ss.462-483, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.462-483
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Günümüzde kitle iletişim araçları insanları etkileme ve toplumları şekillendirme bakımından önemli bir yere sahiptir. Özellikle en yaygın kullanılan kitle iletişim araçlarından birisi olan televizyonlarda yayınlanan diziler bir yandan insanların duygu, düşünce ve davranışları üzerinde doğrudan bir etki oluştururken diğer yandan yeni inançlar ve tutumlar geliştirmelerini sağlamaktadır. İnsanların inançları ve tutumlarındaki değişimler aynı zamanda toplumsal değerlerde de değişimler meydana getirmektedir. Sosyolojik düzeyde etkisi oldukça büyük olan dizilerin senaryolaştırılma ve sunulma süreçlerinde hem bireyler hem de toplumlar üzerinde oluşturduğu etkiler göz ardı edilmemelidir. Bu doğrultuda gerçekleştirilen bu araştırmada toplumun önemli bir kesimi tarafından izlenen Bahar dizisinde yer alan dört ana karakterin vermiş olduğu mesajlardaki akılcı olmayan inançların ve savunma mekanizmalarının tespit edilerek açıklanması amaçlanmıştır.

Söylem analizi yöntemiyle gerçekleştirilen bu araştırmanın çalışma grubunu, Bahar dizisinin ilk beş bölümü ve dizide yer alan Bahar Özden, Timur Yavuzoğlu, Evren Yalkın ve Rengin Çevik karakterleri oluşturmaktadır. Araştırmada akılcı olmayan inançlar ve savunma mekanizmaları iki ana tema olarak kullanılmıştır. Bu temalardan akılcı olmayan inanç temasının altında aşırı talepkârlık, felaketleştirme, rahatsız olmaya katlanamama, kendini bütünsel derecelendirme, diğerlerini bütünsel derecelendirme şeklinde beş adet kod belirlenmiştir. Savunma mekanizması temasının altında ise bastırma, inkâr, karşıt tepki geliştirme, yer değiştirme, mantığa bürüme, yüceltme, regresyon, yansıtma, bölme ve ödünleme şeklinde 10 kod belirlenmiştir. Araştırma kapsamında, belirlenen karakterlerin yer aldığı sahneler incelenerek kodlara uygun örnekler bulgularda verilmiştir.

Araştırmada, Bahar dizisinde en çok kullanılan akılcı olmayan inançların felaketleştirme ve rahatsız olmaya katlanamama olduğu bulunmuştur. En çok kullanılan savunma mekanizmalarının ise inkâr ve mantığa bürüme olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca dizide yer alan ana karakterlerden en çok akılcı olmayan inanca sahip olan karakterin Timur karakteri olduğu; savunma mekanizmalarından bölme ile akılcı olmayan inançlardan bütünsel derecelendirmenin genellikle birlikte kullanıldığı belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda Bahar dizisinde akılcı olmayan inançların ve belirlenen savunma mekanizmalarının tamamının yer aldığı, bu durumun diziyi izleyen bireylerin bu akılcı olmayan inançları ve savunma mekanizmalarını hem normalleştirmelerine hem de içselleştirmelerine neden olabileceği söylenebilir. Bu bağlamda dizi çekim süreçlerinde psikolojik danışman istihdamı sağlanarak, dizilerde yer alan karakterlerin ve bu karakterler aracılığıyla iletilen mesajların insanların ruh sağlıkları üzerinde oluşturabileceği etkiler açısından denetlenmesi önerilebilir. Ayrıca bu araştırmada dizi karakterlerinin akılcı olamayan inançları ve savunma mekanizmaları nitel olarak incelenmiştir. Bahar dizisinin insanların akılcı olmayan inançları ve savunma mekanizmalarını kullanmaları üzerindeki etkileri deneysel ya da nicel çalışmalar tasarlanarak incelenebilir.

Anahtar kelimeler: Akılcı olmayan inançlar, savunma mekanizmaları, akılcı duygusal davranışçı terapi, televizyon dizisi

Today, mass media has an important place in terms of influencing people and shaping societies. Especially the TV series broadcasted on television, which is one of the most widely used mass media, have a direct impact on people's emotions, thoughts, and behaviors on the one hand, and on the other hand, they enable people to develop new beliefs and attitudes. Changes in people's beliefs and attitudes also lead to changes in social values. The effects of TV series, which have a great impact on the sociological level, on both individuals and societies should not be ignored in the scripting and presentation processes. In this research conducted in this direction, it was aimed to identify and explain the irrational beliefs and defense mechanisms in the messages given by the four main characters in the series Bahar, which is watched by a significant segment of the society.

The study group of this research, which was conducted with the discourse analysis method, consists of the first five episodes of the series Bahar and the characters Bahar Özden, Timur Yavuzoğlu, Evren Yalkın and Rengin Çevik. In the study, irrational beliefs and defense mechanisms were used as two main themes. Under the theme of irrational beliefs, five codes were identified: excessive demandingness, catastrophizing, inability to tolerate discomfort, holistic rating of self, holistic rating of others. Under the defense mechanism theme, 10 codes were identified as suppression, denial, reaction formation, displacement, rationalization, sublimation, regression, projection, splitting and compensation. Within the scope of the research, the scenes involving the identified characters were analyzed and examples appropriate to the codes are given in the findings.

In this study, it was found that the most used irrational beliefs in the series Bahar were catastrophizing and inability to tolerate discomfort. The most used defense mechanisms were found to be denial and rationalization. In addition, it was determined that Timur was the character who had the most irrational beliefs among the main characters in the series and that splitting, one of the defense mechanisms, and holistic rating, one of the irrational beliefs, were generally used together. In line with the findings obtained from the research, it can be said that all irrational beliefs and defense mechanisms are included in the series Bahar, and this situation may cause individuals watching the series to both normalize and internalize these irrational beliefs and defense mechanisms. In this context, it can be suggested that psychological counselors should be employed in the series shooting processes and the characters in the series and the messages conveyed through these characters should be supervised in terms of the effects they may have on people’s mental health. In addition, in this study, irrational beliefs and defense mechanisms of the series characters were examined qualitatively. The effects of the Bahar TV series on people’s irrational beliefs and the use of defense mechanisms can be examined by designing experimental or quantitative studies.

Keywords: Irrational beliefs, defense mechanisms, rational emotive behavioral therapy, television series