Çayda Lisanslı Depoculuk


AKBULUT M., YAZICI K., BAKOĞLU N., GÖKSU B., AYDIN M. Z.

8. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Rize, Türkiye, 07 Eylül 2021, cilt.1, ss.29

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Rize
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.29
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Lisanslı depoculuk, depolamaya uygun nitelikte olan tarım ürünlerinin; sınıf ve kalitesinin belirlendiği, modern altyapıya sahip depolarda stoklandığı, ticaretinin ise ürünleri temsil eden ürün senetleri vasıtasıyla yetkilendirilmiş borsalarda yapıldığı bir sistemdir. Lisanslı depoculuk; tarım ürünleri ticaretini kolaylaştırmak, sağlıklı depolama altyapısı sağlamak, standart ve kaliteli ürünü teşvik etmek, arz ve talep dengesi kurarak geniş Pazar alanı/fiyat istikrarına katkı sağlamak, düşük faizli kredi imkanı yaratmak, vadeli ve opsiyon borsasına kurumsal altyapı oluşturmak ve sanayiciye kaliteli ve zamanında ürün/hammadde tedarik etmek için yapılmaktadır. Türkiye’de son yıllarda yıllık 300.000 tona yakın kuru çay üretilmekte olup, bunun özel sektör (% 50) ve ÇAYKUR (% 50) tarafından üretimi yapılmaktadır. Üretilen kuru çaylar fındıkta olduğu gibi lisanslı depolarda muhafazası bugüne uygulamaya geçirilememiştir.  Bu kapsamda özellikle çayda lisanslı depoculuk yapılabilmesi için, kuru çayın sınıflandırılması, kuru çayın hangi fiziksel ve kimyasal özelliklere değerleneceği, yetkili bakanlık hangisi olacağı, elektronik lisanslı ürün senedinin (ELÜS) nasıl oluşturulacağı, fon kurulma ve sigorta durumu, lisanslı depo şirket sermaye durumu ve mali hususların belirlenmesi, brokerlerin durumu, çay ihtisas borsaları (rize vb.), yetkili sınıflandırıcılar ve referans yetkili sınıflandırıcıların bilinmesi gerektiği bu çalışmada detaylı olarak ele alınmıştır.