Harman Time, sa.92, ss.2-7, 2020 (Hakemsiz Dergi)
Mısır bitkisi, farklı kimyasal kompozisyonu nedeniyle yedi alttüre ayrılmıştır. Bunlardan ülkemizde en fazla üretim hacmi olanlar, atdişi, sert, cin ve şeker mısırdır. Farklı karak teristik yapıları nedeniyle değişik alanlarda değerlendirilmektedir. Cin mısır, camsı yapısı ve az boşluklu olması nedeniyle, içerisinde basınç oluşturma potansiyelindeyken, şeker mısır sahip olduğu gen özelliği ile diğerlerine oranla yüksek miktarda şeker içermektedir. Sert mısır ise, sert yapılı endospermi ve yüksek protein içeriği nedeniyle kaliteli un oluşturma potansiyelindedir. Bu çalışmada; mısır alttürlerinde danelerin fiziksel farklılıkları, besin içerikleri ve kullanım alanları hakkında bilgi sunmak amaçlanmıştır.