12. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi, Ağrı, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2024, ss.34-35
Covid-19
Pandemisi ve Gastronomi Eğitimindeki Yansımaları: Türkiye’de Zorunlu Uzaktan
Eğitim Uygulamaları
Giriş
Covid-19
pandemisi ile eğitim kurumları yüz yüze eğitimden uzaktan eğitime geçmek
zorunda kalmıştır. Pandemi sürecinin sonlarına doğru da hibrit eğitim seçeneği
sunulmuştur. Uzaktan eğitimde mevcut teknolojik olanaklarla hem öğretim
elemanları hem de öğrenciler faydalanmaya çalışmışlardır. Her ne kadar uzaktan
eğitim öğrencilerin sorumluluk alma ve bağımsız öğrenme becerilerini
geliştirmede önemli bir fırsat olarak değerlendirilse de uzaktan eğitimin bazı
dezavantajları da ortaya çıkmıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü multi
disipliner yapısı, psikomotor beceri ve fiziksel güç gerektirmesi dolayısı ile
yüz yüze ve uygulamalı eğitimin gerekli olduğu, çalışma ortamı olarak da diğer
çalışma alanlarına göre farklı becerilerle donanımlı olmayı gerektiren bir
alandır. Covid-19 Pandemisi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde uygulamalı
derslerin uzaktan öğretim şeklinde ve ev ortamında yapılmasını zorunlu
kılmıştır. Covid 19 sürecinde öngörülemeyen zamanlamada, dünyayla eş zamanlı
olarak kamu eğitim hizmetlerinin kesintiye uğrayarak çevrimiçi eğitime
dönüşmesiyle birlikte psikososyal refahın bozulması, bu sürecin eğitimde
meydana getirdiği eşitsizliklerin ve dezavantajlarının eğitim hizmeti
perspektifinden değerlendirilmesini gerektirmektedir. Bu bağlamda bu araştırmada
Türkiye’de zorunlu uzaktan eğitim döneminde Covid-19 sürecinde çevrimiçi gastronomi
eğitimindeki yansımalarının (öğretimi planlama ve uygulamada karşılaşılan
güçlükler, digital eşitsizlikler, eğitimde fırsat eşitsizlikleri) incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem
Araştırmanın
amacına en iyi şekilde ulaşabilmek için bu araştırma, nitel yöntem araştırması
şeklinde tasarlanmıştır. Nitel desenlemenin doğasına uygun olarak doküman
incelemesi alan yazın taraması ile ortaya çıkarılacaktır. Doküman
analizi/incelemesi, araştırılması planlanan olgu ya da olgular hakkında bilgi
içeren yazılı kaynakların analiz edilmesidir (Yıldırım ve Şimşek, 2021). Araştırmanın
geçerliliğini artırmak amacıyla, üzerinde çalışılması hedeflenen durum, olgu ve
olaylara ilişkin resmi ve örgütsel kayıtlar, raporlar, program kayıtları olduğu
gibi, kişisel dokümanlar, açık ve sınırlandırılmamış sorulara verilmiş
yanıtların kayıtları gibi her türlü belge doküman analizi için kullanılabilir
(Patton, 1990). Araştırmada, verilerin toplanmasında küresel bağlamda ve
Türkiye’de zorunlu uzaktan eğitim döneminde Covid-19 sürecinde çevrimiçi gastronomi
eğitimindeki öğretimi planlama ve uygulamada karşılaşılan güçlükler, digital
eşitsizlikler, eğitimde fırsat eşitsizliklerinin sonuçları ve
sürdürülebilirliği incelemesine yönelik kapsamlı bir alanyazın taraması
yapılmıştır. Araştırmada konuyla ilgili Türkçe ve İngilizce tüm yayınlar
toplanmıştır. Bu araştırma kapsamında incelenen konuyla ilgili tüm yayınlar
derinlemesine inceleme sonucu araştırma sorusu kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırma,
çalışma konusuyla ilgili içeriğin incelenmesine, çözümlenmesine ve
yorumlanmasına dayanmaktadır.
Sonuçlar
/ Beklenen Sonuçlar
Covid-19 pandemi sürecinde
Türkiye'de zorunlu uzaktan eğitim sisteminin altyapı, teknolojik
hazırbulunuşluk, dijital erişim, içerik hazırbulunuşluğu, eğitimsel
hazırbulunuşluk, izleme ve değerlendirme hazırbulunuşluğu, etik ve pedagojik
açıdan güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Çevrimiçi uzaktan eğitim
yoluyla yürütülen gastronomi eğitiminde, eğitimin sadece sunum aracılığıyla
değil, mesleğin standartları olan beceri eğitimini kazandırma öncelikli olarak
ele alınmalıdır. Bu araştırmada yapılan analizler bağlamında olası zorunlu online
beceri eğitimleri için önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar
Sözcükler:
Covid-19, gastronomi, mutfak sanatları, çevrimiçi eğitim, uzaktan eğitim