Covid-19 Pandemisi ve Gastronomi Eğitimindeki Yansımaları: Türkiye’de Zorunlu Uzaktan Eğitim Uygulamaları


Yıldırım G., Karabacak N.

12. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi, Ağrı, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2024, ss.34-35

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ağrı
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.34-35
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Covid-19 Pandemisi ve Gastronomi Eğitimindeki Yansımaları: Türkiye’de Zorunlu Uzaktan Eğitim Uygulamaları

 

Giriş

Covid-19 pandemisi ile eğitim kurumları yüz yüze eğitimden uzaktan eğitime geçmek zorunda kalmıştır. Pandemi sürecinin sonlarına doğru da hibrit eğitim seçeneği sunulmuştur. Uzaktan eğitimde mevcut teknolojik olanaklarla hem öğretim elemanları hem de öğrenciler faydalanmaya çalışmışlardır. Her ne kadar uzaktan eğitim öğrencilerin sorumluluk alma ve bağımsız öğrenme becerilerini geliştirmede önemli bir fırsat olarak değerlendirilse de uzaktan eğitimin bazı dezavantajları da ortaya çıkmıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü multi disipliner yapısı, psikomotor beceri ve fiziksel güç gerektirmesi dolayısı ile yüz yüze ve uygulamalı eğitimin gerekli olduğu, çalışma ortamı olarak da diğer çalışma alanlarına göre farklı becerilerle donanımlı olmayı gerektiren bir alandır. Covid-19 Pandemisi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde uygulamalı derslerin uzaktan öğretim şeklinde ve ev ortamında yapılmasını zorunlu kılmıştır. Covid 19 sürecinde öngörülemeyen zamanlamada, dünyayla eş zamanlı olarak kamu eğitim hizmetlerinin kesintiye uğrayarak çevrimiçi eğitime dönüşmesiyle birlikte psikososyal refahın bozulması, bu sürecin eğitimde meydana getirdiği eşitsizliklerin ve dezavantajlarının eğitim hizmeti perspektifinden değerlendirilmesini gerektirmektedir. Bu bağlamda bu araştırmada Türkiye’de zorunlu uzaktan eğitim döneminde Covid-19 sürecinde çevrimiçi gastronomi eğitimindeki yansımalarının (öğretimi planlama ve uygulamada karşılaşılan güçlükler, digital eşitsizlikler, eğitimde fırsat eşitsizlikleri) incelenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem

Araştırmanın amacına en iyi şekilde ulaşabilmek için bu araştırma, nitel yöntem araştırması şeklinde tasarlanmıştır. Nitel desenlemenin doğasına uygun olarak doküman incelemesi alan yazın taraması ile ortaya çıkarılacaktır. Doküman analizi/incelemesi, araştırılması planlanan olgu ya da olgular hakkında bilgi içeren yazılı kaynakların analiz edilmesidir (Yıldırım ve Şimşek, 2021). Araştırmanın geçerliliğini artırmak amacıyla, üzerinde çalışılması hedeflenen durum, olgu ve olaylara ilişkin resmi ve örgütsel kayıtlar, raporlar, program kayıtları olduğu gibi, kişisel dokümanlar, açık ve sınırlandırılmamış sorulara verilmiş yanıtların kayıtları gibi her türlü belge doküman analizi için kullanılabilir (Patton, 1990). Araştırmada, verilerin toplanmasında küresel bağlamda ve Türkiye’de zorunlu uzaktan eğitim döneminde Covid-19 sürecinde çevrimiçi gastronomi eğitimindeki öğretimi planlama ve uygulamada karşılaşılan güçlükler, digital eşitsizlikler, eğitimde fırsat eşitsizliklerinin sonuçları ve sürdürülebilirliği incelemesine yönelik kapsamlı bir alanyazın taraması yapılmıştır. Araştırmada konuyla ilgili Türkçe ve İngilizce tüm yayınlar toplanmıştır. Bu araştırma kapsamında incelenen konuyla ilgili tüm yayınlar derinlemesine inceleme sonucu araştırma sorusu kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırma, çalışma konusuyla ilgili içeriğin incelenmesine, çözümlenmesine ve yorumlanmasına dayanmaktadır.

Sonuçlar / Beklenen Sonuçlar

Covid-19 pandemi sürecinde Türkiye'de zorunlu uzaktan eğitim sisteminin altyapı, teknolojik hazırbulunuşluk, dijital erişim, içerik hazırbulunuşluğu, eğitimsel hazırbulunuşluk, izleme ve değerlendirme hazırbulunuşluğu, etik ve pedagojik açıdan güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Çevrimiçi uzaktan eğitim yoluyla yürütülen gastronomi eğitiminde, eğitimin sadece sunum aracılığıyla değil, mesleğin standartları olan beceri eğitimini kazandırma öncelikli olarak ele alınmalıdır. Bu araştırmada yapılan analizler bağlamında olası zorunlu online beceri eğitimleri için önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Sözcükler: Covid-19, gastronomi, mutfak sanatları, çevrimiçi eğitim, uzaktan eğitim