TEORİK ANLAMDA İKTİSADİ VE FİNANSAL OLAYLARA AKADEMİK YAKLAŞIMLAR, Şahin KARABULUT, Editör, EKİN YAYINEVİ, Bursa, ss.59-70, 2022
Bu çalışmanın amacı, yeni dış ticaret teorilerinden biri olan ve Keesing (1965) tarafından ortaya koyulan “Nitelikli İşgücü Teorisi” bağlamında yeni sanayileşen ülkelerde nitelikli işgücü ile ihracat arasındaki ilişkiyi incelemektir. Donald B. Keesing ve Peter B. Kenen tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda sanayi ülkelerinin dış ticareti, ülkelerin nitelikli işgücü donanımları yardımıyla açıklanmaktadır. Bu teori, uluslararası ticarette işgücünün eğimi, becerileri vb. faktörleri ortaya koyması açısından önem arz etmektedir.
İşgücünün üretim sürecine sağlamış olduğu katkıları açısından beşeri sermaye konusu iktisat yazınında önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle üretim artışı sağlamasının yanı sıra üretimin kalitesini de pozitif yönde etkilemesi nedeniyle ekonomik büyüme ve ihracata olan yansımaları temel inceleme konularını oluşturmaktadır. Bu çalışmada yeni dış ticaret teorilerinden nitelikli işgücü teorisi üzerine odaklanılması nedeniyle beşeri sermaye ile ihracat arasındaki ilişkiler ele alınmıştır. Bu değişkenlere ek olarak kontrol değişkeni olarak ülkelerin gelir düzeyleri modele dahil edilmiştir. Çalışmada 1990-2019 dönemi verileri ile yeni sanayileşen 10 ülke (Çin, Brezilya, Meksika, Arjantin, Hindistan, Tayland, Malezya, Filipinler, Güney Afrika ve Türkiye) kapsamında beşeri sermaye ve gelir değişkenlerinin ihracat hacmi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmanın analiz kısmında ilk olarak değişkenlerin yatay kesit bağımlılıkları ve homojenlikleri incelenmiştir. Bu ön analizler ile tüm değişkenlerin yatay kesit bağımlılığı içerdiği ve heterojen oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Bunun üzerine ikinci nesil birim kök testlerinden PANİCCA panel birim kök testi uygulanmış ve değişkenlerin fark durağan oldukları belirlenmiştir. Tüm değişkenlerin aynı düzeyde ve birinci farklarından durağan olmaları nedeniyle panel eşbütünleşme analizinin uygulanması uygun görülmüştür. Üzerinde çalışılan modelin de yatay kesit bağımlılığı içermesi ve heterojen olması nedeniyle bu durumları dikkate alan Gengenbach, Urbain ve Westerlund (2016) panel eşbütünleşme testi uygulanmıştır. Test sonucunda değişkenlerin uzun dönemde birlikte hareket ettikleri yani eşbütünleşik oldukları bilgisine ulaşılmıştır.
Uzun dönem katsayıların tahmini için
uygulanan Ortalama Grup Dinamik En Küçük Kareler (DOLSMG)tahmincisi sonucunda
panelin geneli için beşeri sermaye ve gelir değişkenlerinin ihracat hacmi
üzerinde pozitif ve anlamlı bir etki oluşturdukları tespit edilmiştir. Elde
edilen bu sonuçlara göre beşeri sermaye endeksindeki %1 birimlik artış
karşısında ihracat hacmi % 3,7 birim, gelir düzeyindeki %1 birimlik artış
karşısında ise %1,6 birim artış göstermektedir. Ayrıca ülkelere göre elde
edilen sonuçlar incelendiğinde Malezya, Filipinler, Tayland, Hindistan ve
Türkiye’de beşeri sermayenin ihracat hacmi üzerinde pozitif etkili olduğu,
Çin’de negatif etkili olduğu ve Hindistan’da anlamlı bir etkiye sahip olmadığı
belirlenmiştir.