İmparator Sofraları


Creative Commons License

GÜVELOĞLU A.

Mediterranean Journal of Humanities (MJH), cilt.IV, sa.2, ss.131-140, 2014 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: IV Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2014
  • Dergi Adı: Mediterranean Journal of Humanities (MJH)
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.131-140
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Principatus Do¨nemi Roma imparatorlarına ait yeme-ic¸me alıs¸kanlıklarının ele alındıgˆı bu c¸alıs¸manın temelini u¨c¸ soru olus¸turmaktadır. 1) I·mparatorlar neler yedi? 2) Nasıl bir is¸tahla yedi? 3) Yemek sırasın- daki tutum ve davranıs¸ları imparatorluk ic¸in nelere mal oldu? Bu konu insanlıgˆın en eski alıs¸kanlıkların- dan biri olan beslenmenin sosyal, ekonomik ve c¸evresel etkilerle evrilerek ulas¸abilecegˆi farklı noktaları ortaya koymak ve imparatorların yemek yeme alıs¸kanlıklarının sergiledigˆi yo¨netim s¸eklini etkileyip etkilemedigˆini irdelemek amacıyla sec¸ilmis¸tir. Konuyla ilgili bilgiler Suetonius’un De Vita Duodecem Caesaribus adlı biyografik eserinde, Cassius Dio’nun Rhomaika, Tacitus’un Histories ve Annales adlı yapıtlarında bulunabilir. Suetonius’un eseri Caesar’dan Domitianus’a kadar olan do¨nemi kapsar, Cassius Dio’nunki ise Alexander Severus’un tahttan indirilmesine kadarki olayları anlatır. Tacitus Iulius-Claudius ve Flavius’lar hanedanlıklarındaki olayları konu edinir. Bu eserlerin kronolojik olarak eksik kalan bo¨lu¨mlerini ise Scriptores Historiae Augustae (SHA) adlı anonim eser tamamlamaktadır. Bu c¸alıs¸manın sonucunda yeme-ic¸me alıs¸kanlıklarında lu¨kse yo¨nelen ve sıra dıs¸ı geleneklere sahip olan imparatorların do¨nemlerinde yo¨netim zaafları oldugˆu, bu tu¨rden geleneklerinde tutumlu davrananların ise imparatorlugˆu yo¨netirken daha duyarlı oldugˆu saptanmıs¸tır. 

Three questions form the main thema of this study which concerns the eating customs of Roman emperors. Firstly, what did the emperors eat? Secondly, what was their desire for food? Thirdly, what was their attitude and behaviour during the meal, what did the emperor’s meals cost the empire? This topic was chosen in order to examine how much difference occurs in the matter and manner of what is eaten, and in the economic, social and environmental consequences, by the way of investigating the nature of the links between styles of eating and what was eaten, and the management of the Empire by a particular emperor. Sources for this can be found in Suetonius’s biographic work De Vita Duodecem Caesaribus, Cassius Dio’s Rhomaica, Tacitus’s Historiae and Annales. Suetonius’s work includes the emperors between Caesar and Domitianus. Cassius Dio’s work ends in the reign of Alexander Severus, while Tacitus reports on the Iulius-Claudius and Flavius dynasties. An anonymous work, the Scriptores Historiae Augustae (SHA) fills in the chronological lacuna in these works. At the conclusion of this study it was found that those emperors who lived lives of lavish luxury and had extraordinary habits exhibited weakness in the management of affairs, while those who were more frugal were more sensitive