Beyaz Çay Tüketiminin Obeziteye Etkisi


Akyıldız K., Yılmaz A., Avcı U., Toraman M. N., Yazıcı Z. A.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ulusal Çay Kongresi , Rize, Türkiye, 21 - 23 Mayıs 2024, ss.140-141

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Rize
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.140-141
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Obezite son yıllarda dünya çapında endişe verici oranlarda arttı. Obezite; kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet, hipertansiyon, dislipidemi gibi birçok hastalıklarla ilişkilidir. Obezite ile ilgili yapılan birçok çalışma yeşil çay ile ilgili yapılmıştır. Antioksidan özelliği ve içerik açısından diğer çay çeşitlerinden daha zengin olan, daha az işlem görerek üretilen beyaz çayın obezite üzerine etkisi ile ilgili herhangi bir klinik araştırmaya literatürde rastlanmamıştır. Bu çalışmada, obez bireylerde beyaz çay tüketiminin etkisi antropometrik ve biyokimyasal olarak incelendi.

Antropometrik ve biyokimyasal ölçümler sonucu obez hastalar; Metformin (METF), Orlistat (ORL),  Beyaz çay (BÇ) ve Kontrol (KONT) grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Glukoz toleransı bozulmuş olan obezlere; diyet, egzersiz ve metformin verildi. Glukoz toleransı normal olup diğer kriterlere uyanlara; diyet, egzersiz ve orlistat tedavisi verildi. Medikal tedaviyi kabul etmeyenlere ise; diyet, egzersiz ve beyaz çay verildi. İlaç veya beyaz çayı kabul etmeyen obezlere sadece diyet ve egzersiz programı verildi. Çalışma 12 hafta boyunca sürdü. 12.hafta sonunda tekrar antropometrik ve biyokimyasal ölçümler yapıldı.

Tüm gruplarda; kontroll grubuna göre vücut ağırlığı, bel çevresi ve vücut kitle indeksi parametrelerinde anlamlı düşüş görülmüştür (p<0,05). En yüksek düşüş beyaz çay grubunda görülmüştür. Beyaz çay grubunda; serum HDL-K düzeyinde anlamlı artış, serum kolesterol, LDL-K ve trigliserit düzeylerinde anlamlı düşüş görülmüştür (p<0,05). Beyaz çay grubunda; serum adinopektin, leptin, ghrelin ve asprosin düzeylerinde anlamlı düşüş görülürken (p<0,05), diğer gruplarda anlamlı fark görülmemiştir (p>0,05).

Sonuçlarımız, BÇ tüketiminin vücut ağırlığının azaltılmasında ve dolayısıyla obezitenin önlenmesinde önemli bir role sahip olduğunu göstermiştir. Ancak BÇ ve BÇ'nin obeziteye etkisi üzerine çok az çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle BÇ'nin obezite üzerine etkisine ilişkin çalışmaların eksikliği bu alanın daha fazla araştırılmasını gerektirmektedir.