In this study, the effects of L-carnitine and coenzyme Q10 on growth performance of brook trout (Salvelinus fontinalis) were investigated. Four groups with three replicates were formed; control, L-carnitine (100 mg L-carnitine/100 g diet), coenzyme Q10 (100 mg coenzyme Q10/100 g diet) and L-carnitine+coenzyme Q10 (100 mg L-carnitine+100 mg coenzyme Q10/100 g diet) and 240 brook trout were used. Fish were fed 210 days with experimental diets. At the end of the study, fish groups fed with diets supplemented with L-carnitine, coenzyme Q10 and L-carnitine+coenzyme Q10 showed better growth performance (weight, specific growth rate, condition factor, feed conversion ratio and thermal growth coefficient) compared to the control group (P<0.05). The results suggest that dietary L-carnitine and coenzyme Q10 can be used as supplementary resources in aqua feed industry.
Bu çalışmada, kaynak alabalığı (Salvelinus fontinalis) yemlerine L-karnitin ve koenzim Q10 ilavesinin balıkların büyüme performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Kontrol, L-karnitin (100 mg L-karnitin/100 g yem), koenzim Q10 (100 mg koenzim Q10/100 g yem) ve L-karnitin+koenzim Q10 (100 mg L-karnitin+100 mg koenzim Q10/100 g yem) olmak üzere üç tekerrürlü dört grup oluşturulmuş ve 240 adet kaynak alabalığı kullanılmıştır. Balıklar deneme yemleriyle 210 gün süreyle beslenmişlerdir. Çalışma sonunda; L-karnitin, koenzim Q10 ve L-karnitin+koenzim Q10’li yemlerle beslenen gruplarda kontrole göre daha iyi bir büyüme performansı (ağırlık, spesifik büyüme oranı, kondisyon faktörü, yem değerlendirme oranı ve termal büyüme katsayısı) tespit edilmiştir (P<0,05). Araştırma bulguları, L-karnitin ve koenzim Q10’nin su ürünleri yem sanayi için önemli bir katkı maddesi olarak kullanılabileceğini göstermektedir.