ASSESSMENT OF AQUATIC PRODUCTS CONSUMPTION PREFERENCES: A CASE STUDY FROM RIZE PROVINCE


Delihasan Sonay F., Arslan M. N., Duru H.

INTERNATIONAL CONFERENCE ON GLOBAL PRACTICE OF MULTIDICIPLINARY SCIENTIFIC STUDIES-II (SCIENCE GEORGIA), Tbilisi, Gürcistan, 26 - 31 Ekim 2025, ss.477-490, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Tbilisi
  • Basıldığı Ülke: Gürcistan
  • Sayfa Sayıları: ss.477-490
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada Rize ilinde elde edilen, balık tüketimine yönelik tutum ve davranışların değerlendirilmesi ve balık eti tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan veriler Rize ilinde ikamet eden 509 kişi ile yapılan anketler kullanılarak elde edilmiştir. Tüketici gruplarının sosyal, ekonomik ve demografik özellikleri dikkate alınarak değişen faktörler incelenmiştir. Anket yapılan kişilerin %97,1’i (494 kişi) su ürünleri tükettiklerini, %2,9’i (15 kişi) ise su ürünleri tüketmediğini belirtmiştir. Ankete katılan kişilerin ortalama balık tüketimi 11 kg·yıl-1 ile Türkiye ortalamasından fazla olarak tespit edilmiştir.