Uluslararası Karadeniz Modern Bilimsel Araştırmalar Kongresi 2 Ekim 2022 RİZE, Rize, Türkiye, 29 Eylül - 02 Ekim 2022, ss.1226-1237
ÖZET
Dünya üzerinde farklı dil, din, ırk ve değişik kültürlere ait milyonlarca insan yaşamaktadır.
İnsanların bu farklılıkları yaşam tarzlarını, yeme içme, giyim kuşam, dini ritüelleri yaşama,
eğlence ve diğer tüm alt kültürleri etkilemektedir. Çalışmada dünyada sudan sonra en fazla
tüketilen içeceklerden biri olan çay tüketim alışkanlıkları ve kültürleri incelenecektir. Çay sınıf
farkı gözetmeden her gelir grubuna ait insanın günün değişik saatlerinde tükettiği bir içecektir.
Ülkemizde çayın geçmişi 1888 yılına Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Değişik bölgelerde
çay tarımı yapılması için denemeler yapılmış en uygun yer olarak Doğu Karadeniz bölgesi ve
özellikle Rize, Artvin illeri seçilmiştir. 1947 yılında ilk fabrikanın açılmasıyla ülkemizde çay
üretimine başlanmıştır. Çay halkımız tarafından sevilen ve yaygın olarak günün her saatinde
tüketilen bir içecektir.
Sabah kahvaltısından başlayarak gecenin ilerleyen saatlerine kadar hayatımızın içinde
bulunan çay bölgeler arasında değişik kültürel farklılıkların ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Çalışmanın amacı ülkemizde çay tüketim alışkanlıkları ve kültürler arasında mevcut durumun
ortaya çıkarılmasıdır. Bu çalışmada doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır.
Sonuç olarak dünyada ve ülkemizde değişik kültürlere sahip insanlar yaşamakta bu insanların
her alanda geçmişten gelen alışkanlıkları bulunmaktadır. Kültür diye adlandırılan bu farklılıklar
insanın karakterine ve yaşam tarzını doğrudan etki yapmaktadır. Yapılan çalışmada bölgeler
arasında çay tüketim alışkanlıkları ve çay içme kültürleri arasında değişiklikler görülmüştür.
5000 yıllık geçmişe sahip olan çay Türklerin yaşamına geç girmiştir, günün her saatinde çay
içmemizin yanında değişik bölgelerimize has demleme usulleri, kıtlama çay, ince belli bardak
gibi kültürel çeşitliliğimiz bulunmaktadır.