Türkiye' de çay tüketim alışkanlıkları ve kültürler üzerine bir inceleme


Tatoğlu M.

Uluslararası Karadeniz Modern Bilimsel Araştırmalar Kongresi 2 Ekim 2022 RİZE, Rize, Turkey, 29 September - 02 October 2022, pp.1226-1237

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: Rize
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.1226-1237
  • Recep Tayyip Erdoğan University Affiliated: Yes

Abstract

ÖZET Dünya üzerinde farklı dil, din, ırk ve değişik kültürlere ait milyonlarca insan yaşamaktadır. İnsanların bu farklılıkları yaşam tarzlarını, yeme içme, giyim kuşam, dini ritüelleri yaşama, eğlence ve diğer tüm alt kültürleri etkilemektedir. Çalışmada dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içeceklerden biri olan çay tüketim alışkanlıkları ve kültürleri incelenecektir. Çay sınıf farkı gözetmeden her gelir grubuna ait insanın günün değişik saatlerinde tükettiği bir içecektir. Ülkemizde çayın geçmişi 1888 yılına Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Değişik bölgelerde çay tarımı yapılması için denemeler yapılmış en uygun yer olarak Doğu Karadeniz bölgesi ve özellikle Rize, Artvin illeri seçilmiştir. 1947 yılında ilk fabrikanın açılmasıyla ülkemizde çay üretimine başlanmıştır. Çay halkımız tarafından sevilen ve yaygın olarak günün her saatinde tüketilen bir içecektir. Sabah kahvaltısından başlayarak gecenin ilerleyen saatlerine kadar hayatımızın içinde bulunan çay bölgeler arasında değişik kültürel farklılıkların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Çalışmanın amacı ülkemizde çay tüketim alışkanlıkları ve kültürler arasında mevcut durumun ortaya çıkarılmasıdır. Bu çalışmada doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak dünyada ve ülkemizde değişik kültürlere sahip insanlar yaşamakta bu insanların her alanda geçmişten gelen alışkanlıkları bulunmaktadır. Kültür diye adlandırılan bu farklılıklar insanın karakterine ve yaşam tarzını doğrudan etki yapmaktadır. Yapılan çalışmada bölgeler arasında çay tüketim alışkanlıkları ve çay içme kültürleri arasında değişiklikler görülmüştür. 5000 yıllık geçmişe sahip olan çay Türklerin yaşamına geç girmiştir, günün her saatinde çay içmemizin yanında değişik bölgelerimize has demleme usulleri, kıtlama çay, ince belli bardak gibi kültürel çeşitliliğimiz bulunmaktadır.