1946-1960 YILLARI ARASI (VIII., IX., X. Ve XI. DÖNEM) ÇORUH (ARTVİN) MİLLETVEKİLLERİ


Creative Commons License

Yahşi İ.

Artvin Araştırmaları 4, YAVUZ,Nuri, Editör, Artvin Çoruh Üniversitesi Yayınları, Artvin, ss.131-155, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Artvin Çoruh Üniversitesi Yayınları
  • Basıldığı Şehir: Artvin
  • Sayfa Sayıları: ss.131-155
  • Editörler: YAVUZ,Nuri, Editör
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

1945 yılında yeniden başlayan çok partili hayat süreci Türk Siyasal hayatında da bambaşka bir dönem başlatmıştır. 5 Haziran ‘da Milletvekilliği yasasında birtakım değişikliklere gidildi ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa tek dereceli seçim esasında 1946 genel seçimleri yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk çok partili genel seçimi olan bu seçim adli denetim

dışında, açık oy, gizli sayım gibi birtakım usulsüzlükler üzerine yapıldığından dolayı “şaibeli seçim” şeklinde de anılmıştır. Bu dönem sonrasında 1950 yılında gerçekleştirilmiş olan Genel seçimler sonucunda 27 yıllık Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı son buldu ve akabinde gerçekleştirilmiş her iki seçimde de Demokrat Parti seçimleri kazanmıştır. Bu süreç içerisinde iktidar ve muhalefet partileri arasında gerçekleşen anlaşmazlıklar ciddi boyutlara ulaşmış ve yaşanan bu gerginlik sokağa taşmıştır. Bu sebeplerden dolayı DP antidemokratik önlemler almaya başlayınca halk arasında iktidara olan tepkide her geçen artmaya başlamıştır. Tüm bu olaylar Tüm bu olaylar neticesinde Türkiye tarihinin ilk askeri darbesine neden olmuş ve yapılan askeri darbe neticesinde Demokrat Parti iktidarı son bularak Cumhurbaşkanı, Başbakan ve DP Milletvekilleri yargılanmıştır.

Bu çalışma 1945 yılında yeniden canlanan çok partili hayata geçiş sürecinden Demokrat Parti iktidarı boyunca Çoruh (Artvin) iline hizmet etmiş olan Milletvekillerinin biyografileri hakkında bilgi vermek amacıyla yapılmıştır.