Öğretmen Dijital Yeterlilik Ölçeğinin Öğretmen Adaylarına Uyarlanması


Yıldırım M., Kurtoğlu Y. B., Reisoğlu İ.

4th International Conference on Educational Technology and Online Learning – ICETOL 2024, Eskişehir, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2024

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Eskişehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin ivme kazanan gelişimiyle birlikte teknolojinin eğitimdeki önemi giderek artmaktadır. Eğitimde dijital dönüşüm süreci, öğretmenlerin dijital yeterliliklere sahip olmalarını kaçınılmaz kılmış, bu doğrultuda ulusal ve uluslararası birçok kuruluş tarafından öğretmen dijital yeterlilikleri için çeşitli çerçeveler oluşturulmuştur. Dijital yeterlilikler, teknik bilginin yanı sıra toplumsal, sosyo-kültürel ve pedagojik boyutları da içeren geniş bir yelpazede tanımlanırken, öğretmenlerin bu yeterliliklerini geliştirmeleri, yenilenmiş öğretme ve öğrenme stratejilerini kullanarak öğretim sürecini amaca uygun şekilde düzenleyip verimli öğrenme ortamları oluşturmada kritik bir rol oynamaktadır. Öğretmen adayları da geleceğin öğretmenleri olarak aldıkları eğitim sürecinde yaşadıkları dijital yeterlilik deneyimleri, gelecekteki mesleki yaşamlarında dijital teknoloji kullanımlarında etkili olmaktadır. Bu sebeple dijital yeterlilik düzeylerinin tespit edilip geliştirilmesine yönelik adımlar atılması, öğretmen eğitimindeki mevcut eksikliklerin tespit edilip giderilmesi konusunda nelerin yapılması gerektiği hakkında bilgi sunması açısından da önemli bir yere sahiptir. Bu amaçlar doğrultusunda, çalışma kapsamında Gümüş ve Kukul (2023) tarafından öğretmenler için geliştirilmiş olan dijital yeterlilik ölçeğinin öğretmen adayları üzerindeki uygulanabilirliğini test edilmiştir.

Çalışmada kullanılan ölçek 46 maddeden oluşan 6 faktörlü bir yapıya sahiptir. Ölçeğin faktör yapısını öğretmen adayları örneklemi kapsamında analiz etmek için 330 katılımcıdan toplanan veri ile açıklayıcı faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, ölçeğin öğretmen adayları bağlamında 39 maddeye indirgenip 5 faktörlü bir yapıdan oluştuğu görülmüştür. Ayrıca faktörlerin, toplam varyansın %62,35’ini açıkladığı tespit edilmiştir. Açıklayıcı faktör analizi ile ortaya çıkan modelin uygunluğunu test edebilmek ve elde edilen sonuçların ölçülmek istenen yapıya ne derece uygun olduğunu belirlemek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Açıklayıcı faktör analizi uygulanan gruptan farklı 514 katılımcı ile doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Yapılan analizler ve madde çıkarma işlemleriyle birlikte, ölçeğe ilişkin nihai uyum değerleri; [x2/df=2.394; GFI=.909; NFI=.922; CFI=.953; RMSEA=.052;RMR=.033; SRMR=.043] şeklinde oluşmuştur. Literatür kapsamında yapılan değerlendirmelerle doğrulayıcı faktör analizi ile elde edilen uyum değerlerinin uygun aralıklarda olduğu görülmüştür. Analizler sonucunda, 25 madde, 5 faktörden oluşan, öğretmen adaylarına uygunluğu kanıtlanmış, geçerli ve güvenilir bir ölçek elde edilmiştir. Uyarlanan ölçekle birlikte öğretmen adaylarının dijital yeterliliklerinin ölçülerek bu konuda farkındalık yaratılmasına yardımcı olabileceği, ayrıca elde edilen verilerle sürekli eleştirilen öğretmen yetiştirme programlarının güncellenmesi ve geliştirilmesi süreçlerine de katkı sağlanacağı düşünülmektedir.