GOTİK BİR HİKAYEDE HAYALETLER, ÖLÜM ve KİMLİK SORUNU: MICHAEL WEHUNT'TAN A DISCREET MUSIC


Erkan E.

17th International Idea Conference, Elazığ, Türkiye, 7 - 09 Mayıs 2025, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Elazığ
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Ölüm bir insanın karakterinden bağımsız olan evrensel bir kederdir. Kimi zaman metanetle karşılanabilse de çoğunlukla geride kalanlarda derin acılar bırakır. Bu acılar zamanla sevdiğini kaybeden insanlarda travmalara neden olabilir. Yahut, çocukluk veya genç yetişkinlik döneminde edinilen ama bastırılan bir takım travmaların ortaya çıkmasında katalizör görevi görebilmektedir. Bu nedenle ölüm, gotik edebiyatın sıkça işlediği temalardan biridir.

Gotik edebiyat, her ne kadar ana akım bir edebiyat türü olarak görülmese de, kimlik kazandığı 1764 yılından günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Aslında bu edebiyat türü antik çağlardan beri mimari, müzik, şiir ve edebiyat alanlarında ortaya konan eserlerde kendini gösterir. Okuyucuda korku ve dehşet duygularını tetiklemeyi birincil amaç olarak seçtiği için, kasvetli şatolar, gizem, hayaletler ve şeytanlardan fobiler ve şizofreni gibi mental hastalıklara kadar geniş bir yelpazede unsuru içinde barındırır.

Michael Wehunt tarafından 2015 yılında yayınlanan kısa hikaye “A Discreet Music”, eşinin ölümü sebebiyle matem dönemindeki bir adamın hikayesini konu alır. Ölümle beraber kendisinde diğer insanların göremediği değişikleri fark eden, eski arzularına yeniden iştah duyan bu adam, deneyimlediği kimlik karmaşası nedeniyle adeta boğulmaktadır. Eşinin ölümünden sonra gördüğü sanrılar, içinde barındırdığı şeytanların kilidinin kırılmasının bir dışavurumu olmuştur.

Çalışmamızda, “A Discreet Music” adlı eserin başkahramanı Hiram’ın hikayesi Edmund Burke’ün yüce ve dehşet kavramları çerçevesinde gotik açılardan incelenecek olup, karakter çözümlemesi Sigmund Freud’un The Uncanny ve Id kavramlarıyla açıklanacaktır. Yöntem olarak ayrıca Descartes’in kötü cini ve Nietzsche’nin zayıf insan ahlakı teorilerinden yararlanılacaktır. 

Although Gothic literature has not typically been regarded as part of the literary mainstream, it has endured continuously from its formal emergence in 1764 to the present day. Indeed, this tradition can be traced in various cultural and artistic forms—encompassing architecture, music, poetry, and literature—dating back to antiquity. Because the genre aims to evoke fear and horror, Gothic works incorporate many motifs, including ominous castles, hidden mysteries, ghosts, demons, phobias, and psychological disorders such as schizophrenia. Besides, death is a universal source of grief that transcends individual character traits. While it can sometimes be met with stoicism, it often leaves deep agony in the mourners. Over time, the agony can become traumatic for the bereaved or can precipitate the resurfacing of long-repressed traumas that began in childhood or adolescence. For this reason, death is a recurring theme in Gothic literature.

Michael Wehunt’s short story, A Discreet Music (2015), foregrounds a widower grappling with profound mourning in the aftermath of his wife’s death. As he becomes increasingly aware of personal changes invisible to others, he experiences a renewed appetite for his former desires, coupled with a destabilizing confusion over his sense of self. The hallucinations that follow his wife’s passing serve as manifestations of the suppressed “demons” he harbours within.

In this study, the narrative of Hiram, the protagonist of A Discreet Music, is examined from a Gothic perspective through Edmund Burke’s conceptual frameworks of the sublime and terror. Additionally, the analysis of Hiram’s character is drawn upon Sigmund Freud’s notions of the Uncanny and the Id. At the same time, Descartes’ evil demon hypothesis and Nietzsche’s theory of weak morality serve as supplementary methodological frameworks.