Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.8, sa.3, ss.2179-2201, 2020 (Hakemli Dergi)
Bu çalışmanın amacı, Göreme Kasabası yerel halkının gastronomi turizmi kavramına bakış
açılarının ele alınarak bu turizm türüne yönelik beklentilerinin incelenmesidir. Bilindiği
üzere bir bölgede başarılı turizm faaliyetlerinin yürütülebilmesi için yerel halk desteğine
ihtiyaç vardır. Bu nedenle Göreme kasabasında yaşayanların gastronomi turizmi kavramına
yönelik algıları ve beklentilerinin ele alınması destinasyon düzeyinde karar
mekanizmalarına katkı sağlaması açısından önemlidir. Çalışma kapsamında iki aşamalı bir
araştırma yapılmış ve ilk aşamada 41, ikinci aşamada 86 katılımcıdan veri toplanmıştır.
Birinci aşamada kavram çağrışım testleri kullanılarak gastronomi turizmi kavramının ağacı
oluşturulmuş ve yorumlanmıştır. İkinci aşamasında ise Kano Modeli yöntemi kullanılarak
yerel halkın bu turizm türüne yönelik beklentileri incelenmiştir. Çalışma bulguları
doğrultusunda, yerel halkın gastronomi turizmine yönelik kavramsal bilgisinin olduğu
söylenebilir. Kano Modeli yönteminin bulguları doğrultusunda ise yerel halkın gastronomi
turizmine yönelik beklentileri sınıflandırılmış ve plan, politika ve strateji geliştirme
anlamında karar vericilere faydalı olabilecek öneriler sunulmuştur. Gastronomi turizmi,
Yerel halk, Kavram ağacı, Kano modeli