3rd International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences, Konya, Türkiye, 20 - 23 Temmuz 2022, ss.250
Tıbbi ve aromatik bitkilerin eski çağlardan beri faydalı yönleri insanlar tarafından araştırılmaktadır.
Kozmetik, boya, tekstil, ilaç, tarım ve gıda sektörlerinde kendini gösteren bu bitkiler günümüzde kimyasal
maddelerden kaçınmanın bir sonucu olarak kullanımı artış göstermektedir. Artan kullanım üzerine çeşitli
bitkilerin araştırılıp, hangi sektörde ne amaçla kullanılacağı belirlenip faydalı içeriğinin araştırılması
gerekmektedir. Gıda sektöründe tıbbi ve aromatik bitkiler yaygın olarak baharat, bitkisel çay, gıda takviyesi
ve gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Bunlar katkı maddesi olarak gıdaya aroma, renk vermekle
birlikte antioksidan ve antimikrobiyal özellik kazandırmaktadırlar. Bitki örtüsü bakımından zengin olan
ülkemizde bu araştırmaların çeşitliliği mevcuttur. Bu çalışmada tıbbi ve aromatik bitki olan ve Türkiye’de
en çok Bayburt, Erzurum, Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde rastlanan Tarhun (Artemisia dracunculus L.)
bitkisinin sulu ekstraksiyonun çeşitli konsantrasyonlarda (25g/L, 50g/L, 100g/L) antioksidan özelliği,
fenolik madde miktarı, gıda patojeni olarak bilinen Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella enterica
ATCC 13076, Listeria monocytogenes ATCC 43251, Staphylococcus aureus ATCC 2592 ve doğal olarak
enfekte olmuş Dicentrarchus labrax balıklarından elde edilen Gram-negatif (Vibrio harveyi (KF443058),
Vibrio vulnificus (KF443056), Aeromonas veronii (KF443053), Vibrio anguillarum (NR 029254.1) ve
Vibrio campbellii (MH231447.1), Vibrio rotiferianus (NR 042081.1), Vibrio ponticus (NR 029032.1),
Psychrobacter marincola (NR 025458.1), Pseudoalteromonas prydzensis (NR 044803.1),
Pseudoalteromonas mariniglutinosa (NR 028992.1) ve Gram-pozitif (Bacillus thuringiensis (NR 043403.1)
suşlarına karşı antimikrobiyal etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre
antioksidan değerleri maksimum %88,5 bulunurken, toplam fenolik madde içeriği 3,75- 5,06 mg GAE/g
değerleri arasında tespit edilmiştir. Tarhun bitkisinin %2,5, %5, %10’luk sulu konsantrasyonlarının test
mikroorganizmalarına karşı antimikrobiyal etkinliği tespit edilememiştir. Yapılan çalışma ile gıda
endüstrisinde Artemisia dracunculus L.’ın sulu konsantrasyonlarının kullanımının antioksidan aktivite
yönünden etkili olacağı düşünülmektedir.