Soğuk Hava ve Akışkan Yataklı Kurutma Destekli Üretilen Çayın Duyusal Özellikleri


Kılıç A.

Ulusal Çay Kongresi, Rize, Türkiye, 21 - 23 Mayıs 2024, ss.61

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Rize
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.61
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Araştırmalar, ham çay bitkisinin içerdiği çok sayıda biyoaktif bileşen nedeniyle fonksiyonel özelliklere sahip olduğunu ve işleme sırasında olumlu ve olumsuz etkilenebileceğini ortaya koyuyor. Öte yandan literatür çalışmaları ve deneysel sonuçlar, bu istenmeyen kalite kayıplarının soğuk işlemler uygulanarak ortadan kaldırılabileceğini göstermiştir. Çalışma, et ve ürünler gibi gıdalarda fonksiyonel özellik sağlayan biyoaktif bileşenlerin korunması amacıyla uygulandığı bilinen soğuk hava işleminin soldurma, kıvırma ve kurutma aşamalarında uygulanmasıyla elde edilen ürünün duyusal niteliklerinin ortaya çıkarılmasını amaçlamaktadır.  Bu kapsamda beyaz çay üretimi ve siyah çay üretimi hedeflenmektedir. Çay üretimi dondurarak soldurma, kıvırma ve soğuk hava destekli akışkan yataklı kurutma uygulamalarıyla gerçekleştirilmiştir. Hammadde olarak ilk sürgün döneminde hasat edilen 1000 g tomurcuk beyaz çay kullanılmış, siyah çay üretiminde ise aynı ağırlıktaki üç yapraktan toplanan taze çay örnekleri deneysel amaçlı kullanılmıştır. Soldurma amacıyla numuneler hasattan sonra donduruldu ve buzdolabı sıcaklığında çözüldü. Kıvırma işlemi için özel olarak tasarlanmış, buzdolabı sıcaklığında dönen tamburlu bir kıvırma ünitesi kullanıldı. Kurutma için yüksek hava hızına sahip (<4 m/s) akışkan yataklı sistemde değişken sıcaklık seviyeleri (70-10°C) uygulanmıştır. Bu kapsamda 15 gün bekletildikten sonra elde edilen ürünler üzerinde düşük sıcaklıkta demle ve duyusal değerlendirme uygulamaları yapılmıştır.