GEBELİKTE STEVİA KULLANIMI


DEMİREL ÖZBEK Y., AKIN Ö.

Selçuk Sağlık Dergisi, cilt.2, sa.1, ss.76-92, 2021 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 2 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2021
  • Dergi Adı: Selçuk Sağlık Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Other Indexes
  • Sayfa Sayıları: ss.76-92
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çeşitli yiyecek ve içeceklerde kullanılan şekere alternatif olarak, çoğu ülkede oldukça popülerdir. Stevia dünyanın birçok yerinde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Steviarebaudiana Bertoni, doğal tatlandırıcı özelliğini steviol glikozit kaynağından alan Asteraceae familyasına ait dallı bir bitkidir. Son zamanlarda, stevianın potansiyel kullanımlarını keşfetmeye yönelik ilgi artmıştır ve çeşitli çalışmalar, stevianın biyokimyasal bileşiminin sağlık üzerine yararlarının olduğunu bildirmektedir. Hayvanlarda ve insanlarda yapılan çeşitli çalışmalarda bu bitkinin güvenli olup olmadığı henüz belirlenememiştir. Gebelik sırasında fazla ağırlık kazanımını engellemek amacıyla için birçok kadın, kalorisiz tatlandırıcılar içeren yiyecek ve içecekleri tüketmeyi tercih etmektedir. Literatürde gebelikte besin değeri olmayan tatlandırıcıların tüketimi için belirli bir kılavuz bulunmamaktadır. Bununla birlikte, klinik etkinliği ve kullanımı hala tartışma konusudur. Bu nedenle, gebelerde stevia kullanımının güvenlik, sağlık yararları ve fizyolojik mekanizmaları hakkında ayrıntılı bilgi sağlamak gerekmektedir. Güncel kanıta dayalı beslenme kılavuzlarından haberdar olmak ve tüketicileri besin değeri olmayan tatlandırıcıların kullanımıyla ilişkili potansiyel riskler konusunda bilgilendirmek sağlık profesyonellerinin görevidir. Sağlık profesyonellerinin stevia kullanımlarını önermeden önce gebelere besin değeri olmayan tatlandırıcılar kullanımının genel bireysel faydalarını ve risklerini değerlendirmeleri, besin değeri olmayan tatlandırıcıların fetüs için güvenli olup olmadığını ve gebelik sırasında kullanmaya devam edip edemeyecekleri konusunda bilgi sağlamaları gereklidir. Bu derlemede gebelikte kalorisiz tatlandırıcılardan popüler hale gelen stevia kullanımına ilişkin mevcut kanıtlar gözden geçirilecektir.