JOURNAL OF ANATOLIAN ENVIRONMENTAL AND ANIMAL SCIENCES, cilt.6, sa.2, ss.240-244, 2021 (Hakemli Dergi)
Doğal kaynaklardan elde edilen antioksidan ve antimikrobiyal bileşiklerin kullanımı, insan
ve hayvan sağlığı için olduğu kadar hastalıkların kontrolü açısından da önemlidir. Bu çalışmanın
amacı, C. sativa, U. dioica, A. deliciosa ve C. aurantium bitkilerinden elde edilen su bazlı
özütlerin antioksidan potansiyellerinin belirlenmesi, aynı zamanda seçilen Gram-negatif (Vibrio
harveyi, Vibrio vulnificus, Vibrio anguillarum, Vibrio rotiferianus, Vibrio campbellii, Vibrio
ponticus ve Aeromonas veronii) ve Gram-pozitif (Bacillus thuringiensis) bakterilere karşı
antibakteriyel etkilerinin değerlendirilmesidir. Antioksidan aktivitesi testi sonuçlarına göre, en
yüksek DPPH inhibisyonu (%87,03) kestane kabuğu özütünde, ikinci olarak turunç özütünde
(%80,40) belirlenmiştir. Tüm özütlerin bir veya daha fazla bakteri türüne karşı antibakteriyel
aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Özütlere karşı en duyarlı bakteriler V. harveyi (32,05 mm zon
çapı) ve V. campbellii (21,66 mm zon çapı), dirençli türler ise V. anguillarum, V. ponticus ve A.
veronii olarak belirlenmiştir. Çalışma sonuçları, elde edilen özütlerin su ürünleri yetiştiriciliğinde
antibakteriyel madde ve işleme teknolojisinde antioksidan ajan olarak kullanılma potansiyeline
sahip olduğunu göstermektedir.
The use of antioxidants and antibacterial compounds obtained from natural sources is
important for human and animal health, as well as for controlling diseases. The aim of this study
was to evaluates the antioxidant potentials and antibacterial effects of water extracts of C. sativa,
U. dioica, A. deliciosa and C. aurantium against selected Gram-negative (Vibrio harveyi, Vibrio
vulnificus, Vibrio anguillarum, Vibrio rotiferianus, Vibrio campbellii, Vibrio ponticus and
Aeromonas veronii) and Gram-positive (Bacillus thuringiensis) bacteria. Results of antioxidant
test indicated that the chestnut shell extract had the highest DPPH inhibition (87.03 %) followed
by citrus fruit (80.40 %). All extracts showed antibacterial activity against one or more species of
bacteria. The most susceptible bacteria were V. harveyi (32.05 mm zone diameter) and V.
campbellii (21.66 mm zone diameter) and the resistant species were V. anguillarum, V. ponticus
and A. veronii. The results show that plant extracts have the potential to be used as an antibacterial
agent in aquaculture and as an antioxidant agent in processing technology.