Çayda Farklı Dönemlerdeki Budama Yüksekliklerinin Bitkinin Gelişimi ve İçeriği Üzerine Etkilerinin İncelenmesi


Cansever V. M., Akbulut M.

10. Ulusal Tarım Kongresi, İzmir, Turkey, 15 - 16 December 2023, vol.1, no.1, pp.7

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • Volume: 1
  • City: İzmir
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.7
  • Recep Tayyip Erdoğan University Affiliated: Yes

Abstract

Bu çalışma çayda farklı zaman aralıklarında budamanın verim ve kalite içeriğine (kuru madde, toplam kül, selüloz, toplam polifenol, su ekstratı, kafein ve duyusal) etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma 2021 ve 2022 yıllarında, Rize ilinin merkezinde bulunan deneme bahçesinde yürütülmüştür. Deneme deseni tesadüf parsellerinde ve budama işlemi 16’şar ocağa (4 tekerrür ×4 ocak) uygulanmıştır. Çay ocakları yerden 0 cm, 20 cm, 40 cm, 60 cm yükseklikte olacak şekilde budanmıştır. Hasatta ürüne karışmaması için ocak üzerinde kalan budama artıkları temizlenmiştir. Yapılan budama uygulaması sonucu tekerrürler arasında içerik özellikleri bakımından farklılıklar belirlenmiştir.