10. Ulusal Tarım Kongresi, İzmir, Türkiye, 15 - 16 Aralık 2023, cilt.1, sa.1, ss.7
Bu çalışma çayda farklı zaman aralıklarında
budamanın verim ve kalite içeriğine (kuru madde, toplam kül, selüloz, toplam
polifenol, su ekstratı, kafein ve duyusal) etkisini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Çalışma 2021 ve 2022 yıllarında, Rize ilinin merkezinde bulunan
deneme bahçesinde yürütülmüştür. Deneme deseni tesadüf parsellerinde ve budama
işlemi 16’şar ocağa (4 tekerrür ×4 ocak) uygulanmıştır. Çay ocakları yerden 0
cm, 20 cm, 40 cm, 60 cm yükseklikte olacak şekilde budanmıştır. Hasatta ürüne
karışmaması için ocak üzerinde kalan budama artıkları temizlenmiştir. Yapılan
budama uygulaması sonucu tekerrürler arasında içerik özellikleri bakımından
farklılıklar belirlenmiştir.