Çayda Farklı Dönemlerdeki Budama Yüksekliklerinin Bitkinin Gelişimi ve İçeriği Üzerine Etkilerinin İncelenmesi


Cansever V. M., Akbulut M.

10. Ulusal Tarım Kongresi, İzmir, Türkiye, 15 - 16 Aralık 2023, cilt.1, sa.1, ss.7

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.7
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma çayda farklı zaman aralıklarında budamanın verim ve kalite içeriğine (kuru madde, toplam kül, selüloz, toplam polifenol, su ekstratı, kafein ve duyusal) etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma 2021 ve 2022 yıllarında, Rize ilinin merkezinde bulunan deneme bahçesinde yürütülmüştür. Deneme deseni tesadüf parsellerinde ve budama işlemi 16’şar ocağa (4 tekerrür ×4 ocak) uygulanmıştır. Çay ocakları yerden 0 cm, 20 cm, 40 cm, 60 cm yükseklikte olacak şekilde budanmıştır. Hasatta ürüne karışmaması için ocak üzerinde kalan budama artıkları temizlenmiştir. Yapılan budama uygulaması sonucu tekerrürler arasında içerik özellikleri bakımından farklılıklar belirlenmiştir.