Tongue Diseases


Ceren F., Köse T. E.

Common Lesions of the Oral Cavity , Prof. Dr. Binali ÇAKIR, Editör, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, ss.77-95, 2025

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2025
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.77-95
  • Editörler: Prof. Dr. Binali ÇAKIR, Editör
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET


Dil, intrauterin 4. haftada mezoderm ve ektoderm tabakalarından köken alarak median lingual şişlik adı verilen medial üçgen bir yükselme oluşumu ile başlar. Mandibular arkın üstünde meydana gelen bu olayın hemen ardından medyan dil tomurcuğunun her iki yanında lateral lingual şişlikler gelişmeye başlar. Büyüyen lateral şişlikler medial lingual şişliği aşarak birleşirler ve bu birleşim dilin ön üçte ikisini oluşturur. Dilin bu ön kısmı, birinci brankial ark tarafından, arka kısmı ise üçüncü brankial ark tarafından oluşturulur. Kas gelişiminde ise ikinci, üçüncü ve dördüncü brankial arklar görev alır.

İnnervasyonu ise şöyledir; dilin genel duyusunun ön üçte ikilik kısmı beşinci kraniyal sinir tarafından, arka üçte birlik kısmı dokuzuncu kraniyal sinir tarafından inneve edilir. Tat duyusu ise ön üçte ikilik kısımda yedinci kraniyal sinirin korda timpani dalı tarafından innerve edilirken arka kısmı dokuzuncu ve onuncu kranial sinirler tarafından birlikte innerve edilir.

Embriyolojik süreçte farklılaşarak özelleşir ve foliat, sirkumvallat, filiform, ve fungiform papillaları içeren, oral kavite tabanına yerleşim gösteren hareketli bir organ olarak işlev görmeye başlar.

Sağlıklı haldeki dilin rengi pembe tonlarında olup, yüzeyi pütürlüdür. Dilin dorsumunda renk değişikliği veya papiller atrofi görülmesi ise lokal bir hastalığın başlangıcı veya sistemik bir değişikliğin işareti olarak yorumlanabilmektedir. Dil, yoğun kas dokusuna sahiptir. Bu yönüyle temel hayati işlevlerden olan yutma ve çiğnemede etkin rol alır. Tat alımı ve konuşmada görevleri vardır.

Dilin içinde bulunduğu oral kavite yenilenmesi yüksek bir alandır ve bu alanda meydana gelen neoplazm ve lenfatik lezyonlar gibi reaktif süreçlerin, komşuluğundaki dil dokusunu da etkilemesi sıklıkla beklenir. Birçok dil hastalığı iyi huyludur, buna yüzden iyi huylu lezyonların ağızda tespit edilip tanınması, hastaya gereksiz testler yapılmasını önleyecektir.

Bizim bu bölümde anlatacağımız hastalık olarak tanımladığımız lezyonlar klinikte görülmesi daha sık olan lezyonları içermekte olup dil hastalıkları bunlarla sınırlı değildir.  Vücudun bir parçası olması sebebiyle diğer vücut bölgelerinde meydana gelen pato-fizyolojik olayların dili de etkileyebileceği ve görünümünde değişiklik yapabileceği mutlaka akılda tutulmalıdır.

Anahtar kelimeler: Dil Hastalıkları; Lökoplaki, Oral; Dil iltihabı; Makroglossi; Liken Planus, Oral

ABSTRACT

The development of the tongue begins in the 4th intrauterine week, originating from the mesoderm and ectoderm layers, forming a medial triangular elevation called the median lingual swelling. Immediately after the occurrence of this event, lateral lingual swellings begin to develop on either side of the median lingual swelling. The growing lateral swellings surpass the median lingual swelling and fuse, forming the anterior two-thirds of the tongue. The anterior part of the tongue is formed by the first branchial arch, while the posterior part is formed by the third branchial arch. In muscle development, the second, third, and fourth branchial arches contribute.

Innervation is as follows: the general sensation of the anterior two-thirds of the tongue is innervated by the fifth cranial nerve, while the posterior third is innervated by the ninth cranial nerve. The sense of taste in the anterior two-thirds is innervated by the chorda tympani branch of the seventh cranial nerve, while the posterior part is innervated by both the ninth and tenth cranial nerves.

During the embryological process, the tongue differentiates and becomes specialized, functioning as a mobile organ located at the base of the oral cavity, containing foliate, circumvallate, filiform, and fungiform papillae.

In a healthy state, the tongue is pink in color, and its surface is rough. Any color change or papillary atrophy on the dorsum of the tongue can be interpreted as a sign of either the onset of a localized disease or a systemic change. The tongue has dense muscle tissue, which plays a crucial role in vital functions such as swallowing and chewing. Also it has functions at speech and taste.

The oral cavity, where the tongue resides, is an area with a high turnover rate, and reactive processes such as neoplasms and lymphatic lesions in this area often affect the surrounding tongue tissue. Many tongue diseases are benign, and identifying and diagnosing benign lesions in the mouth can prevent unnecessary tests for the patient. The lesions we will describe in this section are among the more commonly encountered lesions in clinical practice, though tongue diseases are not limited to these. It is important to keep in mind that, as part of the body, the tongue can also be affected by pathophysiological events occurring in other regions of the body, leading to changes in its appearance.

Keywords: Tongue Diseases; Leukoplakia Oral; Glossitis; Macroglossia; Lichen planus