Fetal Ekokardiyografi Endikasyonları ve Prenatal Tanı ile Postnatal Sonuçların Uyumluluğu


Creative Commons License

Köşger P., Kıztanır H., Uçar B.

Uluslararası katılımlı 18. türk pediatrik kardiyoloji ve kalp cerrahi kongresi, Antalya, Türkiye, 11 - 14 Nisan 2019, ss.48

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.48
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Fetal Ekokardiyografi Endikasyonları ve Prenatal Tanı ile Postnatal Sonuçların Uyumluluğu

Pelin Köşger, Hikmet Kıztanır, Tuğçem Keskin, Birsen Uçar

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Kardiyolojisi BD, Eskişehir

Giriş-Amaç: Perinatologlar tarafından gerçekleştirilen ultrasonografik detaylı kardiyak taramanın artması sonucunda, fetal ekokardiyografi endikasyonları artmıştır. Burada, fetal ekokardiyografi endikasyonlarını, konjenital kalp lezyonlarının sıklığını, prenatal ve postnatal ekokardiyografi arasındaki uyumluluğu araştırmayı amaçladık.

Gereçler ve Yöntem: Perinatoloji kliniğinden Mayıs 2017 - Nisan 2018 tarihleri arasında yönlendirilen ve fetal ekokardiyografi ile değerlendirilen 591 gebenin 618 fetüsünün tıbbi kayıtlarını inceledik.

Bulgular: Tanı anında ortalama gebelik yaşı 25,9 ± 4 hafta idi. Annelerin tanı anındaki ortalama yaşı 29,5 ± 5,6 yaş idi. En sık endikasyon obstetrik sonografide suboptimal kardiyak değerlendirmeydi (% 54,4); anormal kalp bulguları en sık ikinci endikasyondu (% 24,2). Altı yüz on sekiz fetal ekokardiyografinin 501’i (% 84,8) normaldi, 37’sinde (% 6,3) basit kardiyak anomali, 19’unda (% 3,2) orta derecede kardiyak anomali, 18’inde (% 3) kompleks kardiyak anomali, 15’inde (% 2,5) ise aritmi mevcuttu. En sık görülen konjenital kalp hastalığı ventriküler septal defektti (15 fetüs,% 2,5). Yirmi dördüncü gebelik haftasında idiyopatik arteriyel kalsifikasyon tanısı alan fetüs, tanıdan hemen sonra öldü. Yüz doksan bir yenidoğan doğum sonrası dönemde ekokardiyografi ile incelendi. Doğum öncesi ve doğum sonrası ekokardiyografiler arasında tutarsızlık olup olmadığı analiz edildi. Yüz yetmiş beş (% 91,6) vakada hiçbir fark yoktu; 16’sında (% 8,3) küçük farklılıklar vardı; ve sadece 2 (% 1) vakada önemli farklılıklar mevcuttu. Postnatal ekokardiyografi ile, prenatal aort koarktasyonu şüphesi olan hastalardan birine aort koarktasyonu, prenatal normal olarak yorumlanan diğerine ise infrakardiyak total anormal pulmoner venöz dönüş anomalisi tanısı konuldu.

Tartışma ve Sonuç: Suboptimal kardiyak değerlendirmeye bağlı fetal ekokardiyografi istekleri anormal kardiyak bulgulardan daha yüksekti. Bu durum, kardiyak taramanın yetersiz yapıldığı fetusta karmaşık bir kardiyak lezyon olup olmadığını netleştirmek ile ilgili olabilir. Doğum öncesi ve sonrası tanılarının çok yüksek oranda birbirleri ile uyumlu olması nedeniyle, fetal ekokardiyografi, doğum öncesi tanıya ve ayrıca doğum sonrası komplike konjenital kalp lezyonlarının doğru yönetimine önemli ölçüde katkıda bulunur.

Anahtar Kelimeler: Fetal Ekokardiyografi, Prenatal Tanı, Postanatal Sonuç, Uyumluluk