Öğretmen Adaylarının Uzaktan Eğitime Yönelik Algılarının Metaforlar Yoluyla Belirlenmesi


Yıldırım M., Turgut Y. E.

INTERNATIONAL CONGRESS ON OPEN LEARNING AND DISTANCE EDUCATION, Erzurum, Türkiye, 9 - 10 Ekim 2021, sa.1286, ss.78-79, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.78-79
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Covid-19 salgını kapsamında alınan sosyal izolasyon ve karantina önlemleri eğitim-öğretim faaliyetlerinin geleneksel ortamlardan çevrimiçi ortamlara taşınmasına ve eğitimin  uzaktan  eğitim  faaliyetleri  ile  yürütülmesine  neden  olmuştur.  Böylece öğrencilerin  uzaktan  eğitime  karşı  algılarının  incelenmesi  önemli  bir  konu  haline gelmiştir. Bu kapsamda araştırmada pandemi nedeniyle tüm derslerini uzaktan eğitim ile sürdüren öğretmen adaylarının uzaktan eğitime yönelik metaforik algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Öğretmen adaylarının uzaktan eğitime yönelik oluşturdukları metaforların cinsiyet, öğrenim görülen bölüm ve daha önce uzaktan eğitim ile ders alma durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir.

Yöntem: Araştırma bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesinin farklı bölümlerinde öğrenim görmekte olan 100 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Olgubilim deseninde yürütülen araştırmada veriler Google Formlar üzerinden çevrimiçi anket formu aracılığı ile toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilerek temalar oluşturulmuştur.

Bulgular: Yapılan analiz sonucunda, oluşturulan metaforların “imkân”, “erişim”, “öz düzenleme”,  “yetersizlik”,  “tükenmişlik”,  “kalite”,  “ihtiyaç”,  “işlevsellik”,  “sosyal izolasyon”, “çevresel faktörler”, “yapaylık” ve “tekdüzelik” olmak üzere toplam 12 tema altında  toplandığı  görülmüştür.  Erkek  öğretmen  adaylarının  uzaktan  eğitime  yönelik oluşturdukları metaforların kadın öğretmen adaylarına göre daha olumlu olduğu tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının en fazla “imkân” teması altında metafor oluşturduğu ve bu tema altında her bölümden en az bir öğrencinin bulunduğu görülmüştür. Aynı zamanda katılımcıların büyük bir çoğunluğunun daha önce uzaktan eğitim ile ders almadıkları ve bu öğretmen adaylarının büyük bir kısmının uzaktan eğitimi imkân sağlayıcı olarak algıladıkları belirlenmiştir.

Sonuç  ve  Öneriler: Sonuç  olarak  oluşturulan  metaforların  cinsiyete  göre  farklılık gösterdiği, öğrenim görülen bölüme ve daha önce uzaktan eğitim ile ders alma durumuna göre ise herhangi bir farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda öğretmen adaylarında uzaktan eğitim algısının cinsiyet açısından farklılık göstermesinin alt boyutlarını inceleyen çalışmaların yapılması ve bu farklılığın çeşitli nedenlerinin ortaya çıkarılması önerilmiştir.