Mersin balığı yetiştiriciliğinde balık sağlığı sorunları ve çözüm önerileri


Kayış Ş., Kurtoğlu İ. Z.

1. Merdsin Balığı Çalıştayı, Sinop, Türkiye, 25 - 26 Mart 2024, ss.27, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Sinop
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.27
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Mersin balığı yetiştiriciliği, türün ekonomik değeri yüksek olmasına rağmen ülkemizde halen yaygın olarak yapılmamaktadır. Bu nedenle ülkemizde mersin balıklarında meydana gelen sağlık sorunları ile ilgili raporlar oldukça azdır. Ülkemiz dışında ise konu ile ilgili raporlar genellikle tropik havuzlarda yetiştirilen balıklarda meydana gelen bazı paraziter vakalar ile diğer sistemlerde yetiştirilen balıklar da içeren viral ve bakteriyel sorunlardır. Bu bağlamda, ülkemiz özelinde yeni kayıtlara oynak konuya özenlilğine olan bu çalışmada, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Uygulama Araştırma Birimi’nde Mersin balıklarının (Acipenser gueldenstaedtii ve Acipenser baerii) yumurta evresinden 3+ yaş dönemine kadar geçen yetiştiricilik sürecinde sağlık sorunları (özellikle bakteriyel ve mantar) sunulmuştur. Balıklardan farklı zamanlarda Saprolegnia sp. (mantar), Trichodina sp. (protozoan parazit), Acinetobacter radioresistens, bazı Aeromonas ve Pseudomonas türleri ile Bacillus mycoides (bakteri) izole edilmiş ve izole edilen bakterilerin hem fenotipik hem de moleküler tanımlamaları yapılmıştır. Ayrıca çalışma süresince balıklarda hava kesesinde gaz oluşumu, kanibalizm, deri üzerinde tümör yapıları ve mekanik yaralanmalar gözlemlenmiştir. Bahsi geçen süreçte elde edilen bilgiler ışığında, balıkların tüm yaşam evrelerinde patojenik bulaşmanın engellenmesi oldukça önem arz etmektedir. Yumurtalarda mantarlaşma ve gaz hastalığının önlenmesinin mantar ve bakteri bulaşmasını önlemek ile aşılabileceği belirlenmiştir.