Son Sınıf Hemşirelik Öğrencilerinin Yetkinlik Düzeylerinin Klinik Karar Verme Becerilerine Etkisi: Çok Merkezli Çalışma


Yılmaz A., Öztürk H., Bülbül D. G.

5. Ulusal Hemşirelikte Yönetim Kongresi, İstanbul, Türkiye, 3 - 04 Mayıs 2025, ss.100-101, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.100-101
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Son Sınıf Hemşirelik Öğrencilerinin Yetkinlik Düzeylerinin Klinik Karar Verme Becerilerine Etkisi: Çok Merkezli Çalışma

Ayşegül YILMAZ1Havva ÖZTÜRK2, Dilara Gül BÜLBÜL3

0000-0001-6721-8926, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon

2 0000-0001-8515-6263, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon

3 0000-0002-1801-6786, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO, Rize

Giriş ve Amaç: Sağlık profesyonelleri için yetkinlik kaliteli bakım verilebilmesi ve güvenli hizmet sunumu için temel bir kriterdir. Bu çalışmanın amacı son sınıf hemşirelik öğrencilerinin yetkinlik düzeylerinin klinik karar verme becerilerine etkisini belirlemektir.

Yöntem: Çalışma tanımlayıcı, kesitsel, çok merkezli tiptedir. Çalışma 15-31 Ocak 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri “Kişisel Bilgi Formu” , “Hemşirelik Öğrencileri Yetkinlik Ölçeği” ve “Hemşirelikte Klinik Karar Verme Ölçeği” ile toplanmıştır. Çalışmanın evrenini Karadeniz Bölgesinde yer alan üç üniversitenin Hemşirelik Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri, örneklemini ise araştırmaya dâhil edilme kriterlerine uyan ve katılmaya gönüllü olan öğrenciler oluşturmuştur. Çalışmada evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın örneklem sayısı en az 102 olarak hesaplanmıştır. Veri kaybı ihtimali göz önünde bulundurularak örneklem sayısı %20 artırılmış ve en az 123 katılımcının örnekleme dâhil edilmesi planlanmıştır. Çalışma 158 katılımcı ile sonlandırılmıştır.

Bulgular: Öğrencilerin mesleği sevme durumu ile hemşirelikte klinik karar verme ölçeği toplam puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin mesleği sevme durumuna göre yetkinlik ölçeği toplam puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunduğu belirlenmiştir (p<0.05). Klinik karar verme ölçeği ve hemşirelik öğrencilerinin yetkinlik ölçeği toplam puanları arasında negatif orta düzeyde korelasyon olduğu belirlenmiştir.

Sonuç: Bu çalışma sonucunda öğrencilerin yetkinlik düzeylerinin iyi düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmamızda öğrenciler, yetkinlik düzeylerinin klinik karar verme becerilerine etkisinin yüksek oranda olduğunu düşündüklerini ifade etse de, hemşirelik öğrencileri yetkinlik ölçeği ve klinik karar verme ölçeği arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Literatür incelendiğinde bu iki ölçeğin karşılaştırıldığında benzer bir çalışmaya rastlanmamıştır. 

Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Öğrencileri, Karar Verme, Yetkinlik