Otlanma Tarzı Yeme Davranışı (Grazing) Nedir?


Beşenek A. M., Hocaoğlu Ç.

Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.4, sa.1, ss.1-8, 2021 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 4 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2021
  • Dergi Adı: Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.1-8
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Otlanma (Grazing); hakkında halen daha özgün ve kesin bir tanı için yeterli çalışma ve görüş birliği bulunmayan, uzun yıllar boyunca yazında çok çeşitli şekillerde isimlendirilmiş ve tanımlanmış, diğer yeme bozuklukları ve davranışları ile çok sık birlikte bulunabilen normal dışı bir yeme davranışıdır. Son dönemdeki çalışmalarda; “tekrarlayıcı doğada”, “az miktarda besin alımı” ve “plansız” olması şeklinde üç ana özelliğinden bahsedilmektedir. Olumsuz tanımlamaların yanında; ‘atıştırma’nın obezitenin psikolojik tedavisinde hedeflenen “uzun zaman periyodunda tekrarlanan az miktar besin alımı” ile karakterize sağlıklı bir yeme davranışı olduğunu öne süren araştırmacılar da mevcuttur. Obezite tedavisi için başvuran hastalarda yaygınlık oranı %33.2 iken; genel nüfustaki obezlerde %23.32 oranında görülmektedir. ‘Atıştırma’ davranışı; en fazla tıkınırcasına yeme bozukluğu (TYB) olmak üzere yeme bozuklukları ile çok sık birlikte bulunmaktadır. ‘Atıştırma’ olgularında yeğin depresif bozukluk ve kaygı bozuklukları oranları, stres düzeyleri, duygudurum düzenleme sorunları daha yüksek saptanırken; dürtüsellik ile ilişkisini araştıran çalışmaların sonuçları çelişkilidir. Bu bulgular ışığında bilişsel davranışçı terapi veya diyalektik davranışçı terapilerin etkili olabilecekleri düşünülmektedir. Obez bireyler içerisinde TYB saptanan grupta çok çeşitli normal dışı yeme davranışları görülebileceği göz önünde bulundurulursa; özellikle TYB’ndaki ‘atıştırma’ davranışının, hem klinik değerlendirmenin hem de tedavi girişimlerinin ayrılmaz bir parçası olması gerektiği söylenebilir.