Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.4, sa.1, ss.1-8, 2021 (Hakemli Dergi)
Otlanma (Grazing); hakkında halen daha özgün ve kesin bir tanı için yeterli çalışma ve görüş birliği bulunmayan, uzun yıllar boyunca yazında çok
çeşitli şekillerde isimlendirilmiş ve tanımlanmış, diğer yeme bozuklukları ve davranışları ile çok sık birlikte bulunabilen normal dışı bir yeme
davranışıdır. Son dönemdeki çalışmalarda; “tekrarlayıcı doğada”, “az miktarda besin alımı” ve “plansız” olması şeklinde üç ana özelliğinden
bahsedilmektedir. Olumsuz tanımlamaların yanında; ‘atıştırma’nın obezitenin psikolojik tedavisinde hedeflenen “uzun zaman periyodunda
tekrarlanan az miktar besin alımı” ile karakterize sağlıklı bir yeme davranışı olduğunu öne süren araştırmacılar da mevcuttur. Obezite tedavisi
için başvuran hastalarda yaygınlık oranı %33.2 iken; genel nüfustaki obezlerde %23.32 oranında görülmektedir. ‘Atıştırma’ davranışı; en
fazla tıkınırcasına yeme bozukluğu (TYB) olmak üzere yeme bozuklukları ile çok sık birlikte bulunmaktadır. ‘Atıştırma’ olgularında yeğin
depresif bozukluk ve kaygı bozuklukları oranları, stres düzeyleri, duygudurum düzenleme sorunları daha yüksek saptanırken; dürtüsellik ile
ilişkisini araştıran çalışmaların sonuçları çelişkilidir. Bu bulgular ışığında bilişsel davranışçı terapi veya diyalektik davranışçı terapilerin etkili
olabilecekleri düşünülmektedir. Obez bireyler içerisinde TYB saptanan grupta çok çeşitli normal dışı yeme davranışları görülebileceği göz
önünde bulundurulursa; özellikle TYB’ndaki ‘atıştırma’ davranışının, hem klinik değerlendirmenin hem de tedavi girişimlerinin ayrılmaz bir
parçası olması gerektiği söylenebilir.