2008 Küresel Finans Krizinin Borsa İstanbul’da İşlem Gören Şirket Kârlılıklarına Etkisi


Creative Commons License

Pilatin A., Karamustafa O.

Journal of Economics, Finance and Sustainability, cilt.1, sa.1, ss.32-62, 2023 (Hakemli Dergi)

Özet

Amaç – Bu çalışmanın amacı 2008 Küresel Finans Krizinin BİST’te işlem gören şirket kârlılıkları üzerindeki etkisini incelemektir. Bu araştırma endekslerin kârlılık oranlarını dikkate alarak yapılmıştır. Çalışmada 2008 krizinde, öncesinde ve sonrasında öz sermaye kârlılıklarının belirleyicileri DuPount yöntemini kullanarak belirlenmiştir.

Tasarım/veri/metodoloji – Çalışma BİST’te işlem gören 257 şirket verileri kullanılarak yapılmıştır. Veri seti 2004-2014 yıllarını içeren 11 yıldan oluşmaktadır. Öz sermaye kârlılıkları ve kârlılığı etkileyen faktörler DuPount yöntemi kullanılarak belirlenmiştir.

Bulular - Ticaret Endeksi hariç endekslerin öz sermaye kârlılıklarının 2008 yılında krizden etkilendiği, Elektrik ve Enerji Endeksi, Ulaştırma Endeksi ve İnşaat Endeksinin ise pozitif etkilendiği belirlenmiştir. Kriz öncesine göre kriz sonrasında öz sermaye kârlılıklarının daha yüksek olduğu endeksler Elektrik ve Enerji Endeksi, Ulaştırma Endeksi, İnşaat Endeksi, Gıda Endeksi, Kimya Endeksi, Madencilik Endeksi ve Spor Endeksinden oluşmaktadır. Diğer endekslerden hiçbirinin kriz sonrasında kriz öncesi öz sermaye kârlılık oranlarını yakalayamadığı belirlenmiştir.

Özgünlük/değer – Bu çalışma 2008 Küresel Finans Krizinin BİST’te işlem gören şirketlerin kârlılıkları üzerindeki etkilerini endeks bazında ele alan nadir çalışmalardan biridir.