Akuaponik Sistemlerde Domates (Lycopersicon esculentum) ve Marul (Lactuca sativa) Yetiştiriciliğinin Sazan Balığı (Cyprinus carpio) Refahı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi


KURTOGLU I. Z., Küçükağtaş A.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, cilt.6, sa.1, ss.259-286, 2025 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu çalışmada, standart bir akuaponik sistemde balık refahı incelenmiştir. Oluşturulan 4×5 m2’lik naylon serada yürütülen araştırmada, 180 gün boyunca balık gelişimi, su kalitesi değişimleri ve bitki gelişimini izlenerek kontrol grubu (RAS) ve deneysel akuaponik sistem (DM) grubu birbiriyle karşılaştırılmıştır. Her iki grupta 25 adet sazan balığı (Cyprinus carpio) bireyleri, sırasıyla 35,98±2,96 g ve 36,06±3,23 g ortalama ağırlığında olup, sırasıyla 3,53±0,02 kg/m³ ve 3,54±0,02 kg/m³ yoğunlukta yerleştirilmiştir. DM grubunda domates (Lycopersicon esculentum) ve marul (Lactuca sativa) bitkileri entegre edilerek gelişimleri izlenmiştir. Çalışma sonunda stok yoğunluğu ve yem tüketiminde anlamlı fark bulunmuş (P<0,05), ancak balık gelişim performansında (son balık boyu, son balık ağırlığı, ağırlık artışı, ağırlık artışı oranı, spesifik büyüme oranı, yem değerlendirme oranı, kondisyon faktörü ve yaşama oranı) gruplar arasında anlamlı fark gözlemlenmemiştir (P>0,05). Bitki gelişimi de ölçülmüş olup, toplamda 6.082 g L. esculentum hasat edilmiştir. L. sativa hasadından ise toplamda 232,08±16,57 g ürün elde edilmiştir (60. günde 100,22±5,02 g, 135. günde 34,29±5,72 g ve 180. günde 97,57±5,83 g). Su kalitesi parametreleri (amonyum azotu (NH4-N), amonyak azotu (NH3- N), nitrit azotu (NO2-N), nitrat azotu (NO3-N), sıcaklık, pH, oksijen, elektriksel iletkenlik (EC) ve bulanıklık (NTU) değerlerinde gruplar arasında anlamlı fark göstermemiştir (P>0,05). Ayrıca balık kanında lökosit (WBC), eritrosit (RBC), hemoglobin (HGB), hematokrit (HCT), kortizol, kalsiyum (Ca++) ve sodyum (Na+) düzeyleri ölçüm değerleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (P>0,05). Bu çalışmada, sistemde bitki yetiştiriciliğinin yetiştirilen balık sağlığı için belirgin olumsuz etkisi olmasa da her iki bileşenin de sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için su kalitesi, sıcaklık, filtrasyon ile aydınlatma sistemleri ve besin dengesi gibi faktörlerin dikkatle izlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
In the present study, fish welfare was investigated in a standart aquaponic system. The experimental observations were conducted in a 4×5 m² polyethylene greenhouse over a period of 180 days, during which fish growth, water quality parameters, and plant development were monitored. The control group (RAS- Recirculating Aquaculture System) and the experimental aquaponic group (DM) were compared. In both groups, 25 common carp (Cyprinus carpio) individuals were stocked, with mean initial weights of 35.98±2.96 g and 36.06±3.23 g, and stocking densities of 3.53±0.02 kg/m³ and 3.54±0.02 kg/m³, respectively. In the DM group, tomato (Lycopersicon esculentum) and lettuce (Lactuca sativa) plants were integrated, and their development was monitored. At the end of the study, a significant difference was observed in feed consumption and stocking density (P<0.05); however, there were no statistically significant differences between the groups in terms of fish growth performance parameters, including final fish length, final fish weight, weight gain, weight gain rate, specific growth rate, feed conversion ratio, condition factor, and survival rate (P>0.05). Plant growth was also measured, with a total of 6,082 g of L. esculentum harvested. For L. sativa, a total yield of 232.08±16.57 g was obtained (100.22±5.02 g on day 60, 34.29±5.72 g on day 135, and 97.57±5.83 g on day 180). Water quality parameters, including ammonium nitrogen (NH₄-N), ammonia nitrogen (NH₃-N), nitrite nitrogen (NO₂-N), nitrate nitrogen (NO₃-N), temperature, pH, dissolved oxygen, electrical conductivity (EC), and turbidity (NTU), did not show significant differences between the experimental groups (P>0.05). Additionally, no significant differences were found in the blood parameters of fish, including white blood cell (WBC), red blood cell (RBC), hemoglobin (HGB), hematocrit (HCT), cortisol, calcium (Ca²⁺), and sodium (Na⁺) levels (P>0.05). In this study, it was concluded that although plant cultivation in the system does not have a significant negative effect on the health of the fish grown, factors such as water quality, temperature, filtration and lighting systems and nutritional balance should be carefully monitored for sustainable develeopment.