8. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, cilt.1, sa.1, ss.38, 2021 (Hakemli Dergi)
Doğu
Karadeniz bölgemizde kivi yetiştiriciliği üreticilerimiz için günden güne
önemli bir geçim kaynağı hale gelmektedir. Rize/Pazar yöresinde yetiştirilen
kivi meyvelerinde derim öncesi değişimler konusunda bir çalışma mevcut
değildir. Bu açığı kapatmak amacıyla yürütülen bu çalışmada ‘Hayward’ kivi
çeşidi meyvelerinde iki yıl süresince, derim öncesi dönemde meyvelerin bazı
fiziksel ve kimyasal özelliklerinde oluşan değişimler incelenmiştir. Bu amaçla
meyve örnekleri ilk olarak Temmuz ayı sonunda alınmış, son örnekleme zamanı
Kasım ayı sonuna kadar 15 gün aralıklarla devam etmiştir. Çalışmamızda iki
yılda da hasat öncesi dönemde, tüm parametreler önemli ölçüde değişmiş ve
sadece meyvenin fiziksel özelliklerinde değil, aynı zamanda suda çözünür kuru
madde ve kuru madde içeriğinde de önemli artışlar gözlenmiştir. Meyve
olgunlaşması ile meyve sertliği, olgunluk safhasının ilerlemesi ile düşüş
göstermiştir. Bu makalede, incelenen parametreler arasındaki ilişkiler, iklim
verileri ile ilişkilendirilerek tartışılmıştır.