Fototoksiteyle oluşan retinal hasarın olgu sunumu


Creative Commons License

Kaim M., Yaşar H.

Türk Oftalmoloji Derneği 8. Canlı Cerrahi Sempozyumu, Ankara, Türkiye, 6 - 09 Haziran 2024, ss.41

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.41
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ VE AMAÇ:Sol gözde görme azlığı şikayeti ile başvuran ve retinal fototoksisiteye bağlı RPE hipertrofisi tespit edilen olguyu sunmak
YÖNTEM:Olgu sunumu
BULGULAR:45 yaş erkek hasta tesadüfen fark ettiği sağ gözünü kapadığında sol gözünde görme azlığı şikayeti ile kliniğimize başvurdu. Muayenesinde görme keskinliği sağ/sol tashihsiz 1.0/ 0.7 idi. GİB: 13/14 mmHg idi. Ön segment muayenesinde patolojik bulgu saptanmadı. Dilate fundus muayenesinde sağ göz doğal izlenirken; sol gözde optik disk nazalinde ve makula komşuluğunda hipopigmente sarımsı lezyon alanları görüldü. Sol göz OCT’sinde lezyona karşılık gelen bölgelerde retina pigment epitel (RPE) hipertrofisi görüldü. Sorgulama üzerine ek hastalık öyküsü olmayan hastanın mesleğinin fotoğrafçılık olduğu öğrenildi. Yaklaşık 20 yıldır fotoğraf makinasıyla çekim yaparken sol gözün kamera flaşına ve spot ışıklarına maruz kaldığını belirtti. Tespit edilen fotik lezyonların kronik süreçte retinal fotoksisiteye sekonder oluştuğu düşünüldü.
TARTIŞMA VE SONUÇ:Kornea ve lens tarafından ışınların bir kısmının emilmesine rağmen geçen ışığın retinaya penetrasyonu sonucunda üç farklı mekanizmayla fototoksite oluşur: Termal, mekanik ve fotokimyasal. Dış retina, potansiyel olarak serbest radikallerin aracılık ettiği fotokimyasal reaksiyonların neden olduğu fotik hasara karşı özellikle hassastır. OCT, bu fotik lezyonların daha iyi karakterize edilmesini sağlayan etkili bir klinik araçtır. Olgumuzda hastanın hasarlı gözünün OCT’sinde tespit ettiğimiz retina pigment epitel hipertrofisi, kronik süreçte fototoksik hasara bağlı makülopati tanısı düşüncemizi desteklemektedir.