Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi, Rize, Türkiye, 5 - 07 Mayıs 2023, ss.92-93, (Özet Bildiri)
Giriş ve Amaç: Bu çalışma, üç farklı materyalden hazırlanan monolitik kuronların marjinal uyum ile kırılma dayanımlarına simantasyon ve yaşlandırma işlemlerinin etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı.
Yöntem: Çalışmada kullanılan kesilmiş üst birinci küçük azı dişini temsil eden metal güdük, 5 mm kuron boyu ve 6° taper açısında 1 mm chamfer basamak ile anatomik oklüzal yüzeyli olarak Computer Numerical Control (CNC) torna tezgahında hazırlandı. Metal güdükten geleneksel yöntemle alınan ölçülerden toplam 48 adet epoksi rezin güdük elde edildi. Hazırlanan epoksi rezin güdükler rastgele olarak üç gruba ayrıldı (n=16) ve numaralandı. Daha sonra farklı monolitik materyallerden (feldspatik porselen; VITABLOCS Mark II, lityum disilikat; IPS e.max CAD, zirkonya; Zolid FX) kuronlar üretildi. Hazırlanan kuronların simantasyon öncesi marjinal uyumları stereomikroskop kullanılarak değerlendirildi ve tüm kuronlar adeziv rezin siman ile simante edildi. Simantasyon işleminden sonra marjinal uyum ölçümleri tekrarlandı. Her gruptan örneklerin yarısı (n=8) 24 saat süre ile 37°C’de distile su içerisinde bekletildi. Kalan örneklere, 5°C ve 55°C su bulunan yaşlandırma cihazında 20 saniye bekletme süresi ile 5000 defa yaşlandırma işlemi uygulandı ve örneklerin marjinal uyumları tekrar değerlendirildi. Tüm örnekler çekme-sıkıştırma cihazında kırılma testine tabii tutuldu. Elde edilen veriler, megapascal (MPa) olarak kaydedildi. İstatiksel analiz için Jamovi 2.2.5 programı kullanıldı. Marjinal uyum tekrarlı ölçümler varyans analizi, kırılma dayanımı kovaryans analizi ile değerlendirildi.
Bulgular: Kullanılan materyal çeşidinin, simantasyon ve yaşlandırma işleminin marjinal uyum üzerinde etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi. Yaşlandırma işleminin kırılma dayanımını feldspatik kuronlar hariç olumsuz olarak etkilediği saptandı.
Sonuç: Tüm materyallerin marjinal uyum ve kırılma dayanım değerlerinin klinik olarak kabul edilebilir sınırlar içerisinde olduğu sonucuna varıldı.
Anahtar Kelimeler: Monolitik materyaller, marjinal uyum, kırılma dayanımı, simantasyon işlemi, yaşlandırma işlemi.