10. Ulusal Tarım Kongresi, İzmir, Türkiye, 15 - 16 Aralık 2023, cilt.1, sa.1, ss.9
Bu çalışmada, 2021 ve 2022 yıllarında sürgün
dönemlerinde sürgün uzunluklarına göre hasat edilen yaş çay sürgünlerinin yeşil
çaya işlenmesi ile üretilen kuru çaylar bazı kalite parametreleri (toplam polifenol,
selüloz, kafein, toplam kül, rutubet, su ekstratı vb) bakımından
kıyaslanmıştır. Böylelikle yeşil çayın kalitesinde sürgünde bulunan yaprak
sayısının etkileri ve yeşil çay kalitesinin sürgün dönemlerine göre değişimi
tespit edilmiştir. Sürgün uzunluklarına göre 1,5 yaprak boyuna sahip sürgünden
üretilen yeşil çayın diğer sürgün boylarından üretilen yeşil çaylara kıyasla
kalite parametrelerinin daha üstün olduğu ve ISO 11287:2011(E) standardında
belirtilen yeşil çaya ait fiziksel ve kimyasal özelliklere uygun olduğu tespit edilmiştir.
1,5 yapraktan üretilen kuru yeşil çayın en yüksek kalite değerlerine 1. Sürgün
döneminde ulaştığı tespit edilmiştir. Bu değerler; su ekstrat değeri % 49,41,
toplam polifenol % 19,79 ve kafein değeri ise % 3,40 olarak belirlenmiştir.