Çayda (Camellia sinensis L.) Hasat Dönemine Göre Farklı Uzunluktaki Yaprak Sürgünlerinin Yeşil Çay Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılm


Namlı F., Akbulut M.

10. Ulusal Tarım Kongresi, İzmir, Turkey, 15 - 16 December 2023, vol.1, no.1, pp.9

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • Volume: 1
  • City: İzmir
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.9
  • Recep Tayyip Erdoğan University Affiliated: Yes

Abstract

Bu çalışmada, 2021 ve 2022 yıllarında sürgün dönemlerinde sürgün uzunluklarına göre hasat edilen yaş çay sürgünlerinin yeşil çaya işlenmesi ile üretilen kuru çaylar bazı kalite parametreleri (toplam polifenol, selüloz, kafein, toplam kül, rutubet, su ekstratı vb) bakımından kıyaslanmıştır. Böylelikle yeşil çayın kalitesinde sürgünde bulunan yaprak sayısının etkileri ve yeşil çay kalitesinin sürgün dönemlerine göre değişimi tespit edilmiştir. Sürgün uzunluklarına göre 1,5 yaprak boyuna sahip sürgünden üretilen yeşil çayın diğer sürgün boylarından üretilen yeşil çaylara kıyasla kalite parametrelerinin daha üstün olduğu ve ISO 11287:2011(E) standardında belirtilen yeşil çaya ait fiziksel ve kimyasal özelliklere uygun olduğu tespit edilmiştir. 1,5 yapraktan üretilen kuru yeşil çayın en yüksek kalite değerlerine 1. Sürgün döneminde ulaştığı tespit edilmiştir. Bu değerler; su ekstrat değeri % 49,41, toplam polifenol % 19,79 ve kafein değeri ise % 3,40 olarak belirlenmiştir.