MOOC Kullanan Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri, Çevrimiçi Öz Düzenleme Becerileri ile Çevrimiçi Öğrenme Zorlukları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi


Hellaç Aksu Z., Reisoğlu İ.

3rd International Conference on Educational Technology and Online Learning – ICETOL 2023, Eskişehir, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2024

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Eskişehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yaşam boyu öğrenme becerileri, sürekli değişen ve gelişen dünyada temel öneme sahip 21. yüzyıl yetkinliklerindendir. Sürekli mesleki gelişim, öğretmenlik mesleğinin temel gerekliliğidir. Bilgi ve bilgi edinme yöntemlerinin değiştiği bir dünyada, öğretmenler için yaşam boyu öğrenme kaçınılmazdır. Yaşam boyu öğrenme becerilerinin alışkanlık haline gelmesi adına mesleğe geçiş yapmadan bu felsefeyi öğretmen adaylarının içselleştirmesi gerekmektedir. Bu kapsamda ilgili çalışmada MOOC kullanan 452 öğretmen adayı incelenmiştir. Çalışmanın amacı yüksek/düşük öz düzenleyici öğrenme, yaşam boyu öğrenme grubunda olmanın, branşın, cinsiyetin, MOOC kullanım amacının, öz-düzenleyici öğrenme, çevrimiçi öğrenme engelleri ve yaşam boyu öğrenme üzerinde anlamlı etkisi olup olmadığını incelemektir.

Nedensel karşılaştırma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Öz düzenleme, çevrimiçi öğrenme öğrenci engelleri, yaşam boyu öğrenme gruplarını oluşturmak için hiyerarşik ve k-means kümeleme analizleri yapılmıştır. Çalışmanın bağımsız değişkenlerini öz-düzenleme, yaşam boyu öğrenme grupları, cinsiyet, MOOC kullanım amacı, branş, bağımlı değişkenleri öz-düzenleyici öğrenme, çevrimiçi öğrenme öğrenci engelleri, yaşamboyu öğrenme eğilimi oluşturmaktadır. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerindeki etkisini tespit etmek için MANOVA analizi uygulanmıştır.

Analizler sonucunda yüksek/düşük öz düzenleyici öğrenme ve yaşam boyu öğrenme gruplarında olmanın bağımlı değişkenler üzerinde anlamlı etkisi olduğu görülmüştür. Cinsiyetin bağımlı değişkenler üzerinde anlamlı etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Çalışma, öz-düzenleme ve yaşam boyu öğrenme eğilimi gruplarının etkileşiminin, bağımlı değişkenler üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, yaşam boyu grup*cinsiyet, kullanım amacı*cinsiyet, öz düzenleme grupları*kullanım amacı*cinsiyet, öz-düzenleme grup*branş*cinsiyet etkileşimlerinin bağımlı değişkenler üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar ışığında MOOC tasarımlarına öz düzenlemeyi ve alt boyutlarını destekleyip geliştirecek NoteMyProgress, Learning Tracker gibi müdahaleler eklenebilir. Ayrıca motivasyonu artırmak için yüzyüze çalışma grupları, öğrenme desteğinin sağlanması (scaffolding) ve oyunlaştırmanın (gamification) tasarımlarda kullanılması önerilmektedir.