Türkiye’de Selekte Edilen Çeşit Adaylarının Siyah, Yeşil ve Oolong Çaya Uygunluğunun Tartılı Derecelendirme ve Biyokimyasal Parametrelere Göre Değerlendirilmesi


Polat A., Haznedar A., Kalcıoğlu Z., Müezzinoğlu N., Tekiner N., Turan C., ...Daha Fazla

Ulusal Çay Kongresi, Rize, Türkiye, 21 - 23 Mayıs 2024, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Rize
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Ülkemiz için stratejik bir ürün olan çay bitkisinin (Camellia sinensis) bulunduğu çay bahçelerinin tamamı tohumla tesis edilmiş olup varyete çeşitliliği, hibritleşme, bahçelerde bulunan çay ocaklarındaki homojenizasyon eksikliği gibi sebepler nedeni ile gün geçtikçe çaylıklardaki verim ve kalite düşmektedir. Ayrıca, çay plantasyonlarının büyük bir kısmının da ekonomik ömürlerini tamamlamaya başlaması ile beraber mevcut çay plantasyonlarının yüksek verim ve kaliteli çeşitlerle yenilenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Mevcut projeksiyon kapsamında “TÜBİTAK destekli “Çay Bitkisi Gen Havuzunun Oluşturulması ve Ticari Çay Çeşit Adaylarının Belirlenmesi” projesi yürütülmüş, çay tarımı yapılan 4 il ve 31 ilçede yer alan çay plantasyonları taranarak birinci seleksiyon kapsamında 2034 adet çay genotipi seçilmiştir. Selekte edilen ve kontrol parsellerine ardından ana parsellere aktarılan genotipler ikinci seleksiyon kapsamında canlılık oranı (10 puan), gelişme kuvveti (15 puan), sürgün boyu (15 puan), sürgün kabiliyeti (15 puan), tomurcuklarda tüylülük (5 puan), dinlenme periyodu (5 puan) olmak üzere saha performansı; toplam polifenol (20 puan) ve teanin değerleri olmak üzere laboratuvar kriterleri üzerinden oluşturulan tartılı derecelendirme tablosu ile değerlendirilmiştir. Saha performansı çay bitkisinin üretim amacıyla arazideki verimliliğini ortaya koymak amacıyla temel kriter olarak belirlenmiş olup bunun yanında toplam polifenol değeri siyah çaya uygunluk, teanin değeri ise yeşil çaya uygunluk açısından kriter olarak seçilmiştir. Saha performansı 60 puan ve üzeri olan genotipler arasından toplam polifenol değeri ≥ %17 veya teanin değeri ≥%1 olan genotipler üstün nitelikleri itibariyle başarılı bulunmuştur. Son aşamada ise başarılı bulunan 48 adet genotip, kateşin içerikleri, enzim aktivitesi ve teanin değerleri kullanılarak oluşturulan formülasyonlar ile siyah, yeşil ve oolong çaya uygun çeşit adayları olarak belirlenmiştir. Bunların yanı sıra, tartılı derecelendirmede başarılı bulunan çeşit adaylarından tüylülük, dolgunluk gibi fiziksel özellikleri itibariyle öne çıkan genotipler beyaz çaya, mor rengi ile öne çıkan bir genotip de mor çaya uygun bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Çay, Gen Havuzu, Seleksiyon, Tartılı Derecelendirme Bu çalışma Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından, TÜBİTAK 1007 projesi olarak desteklenmiştir, proje numarası; 118G038