VIII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu 7-9 Eylül 2021- Pazar / Rize, Rize, Türkiye, 7 - 09 Eylül 2021, ss.33
Organik çay tarımı tüm üretim sezonu boyunca kimyasal ilaç ve gübre kullanılmayan, üretim
sürecinde ise çayın organik yapısında bozulmaya sebebiyet verecek işlemlere tabii tutulmayan
ve hiçbir surette sentetik katkı maddesi içermeyen mevzuata uygun üretilen ve işlenen çay
olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’de organik tarım faaliyetlerine 1980’li yıllarda bitkisel
ürünlerle adım atılmış olup organik çay tarımında ise çalışmalar ÇAYKUR tarafından 2003
yılında başlamış ve ülkemizde çay tarımı bölgesi içerisinde organik çay havzası seçilen alanda
135 üretici ile organik çay tarımı sözleşmeleri imzalanarak 378 dekarlık çaylıkta organik çay
projesi başlatılmıştır. 2009 yılında Rize ili Hemşin ilçesinde ilk organik çay fabrikası kurulmuş
organik tarım sözleşmesine uygun olarak üretilen çaylar işleme alınmıştır. Türkiye, dünyada en
fazla çay tüketen ülkeler sıralamasında açık ara farkla birinci sırayı almaktadır. Ekosistemde
meydana gelen kirlenmeler ve bilinçsiz sentetik gübreleme ve ilaçlama yapılan konvansiyonel
tarım alanlarında yetişen ürün içeriklerinde meydana gelen rezidü miktarındaki artış sebebiyle
organik ürünlere talep artmıştır. Bu artışa ve bilinçlenmeye binaen birçok organik ürün pazarları
kurulmaya başlamış ve çayda organik ürüne eğilim başlamıştır. Bu çalışmada, organik çayın
ülkemizde üretilmeye başlamasından günümüze kadar olan süreçte üretim ve pazarlanmasında
izlenen yol incelenmektedir.